Bir iletişim uzmanının benim için sözlükteki karşılığı görev adamı veya ifade sanatçısıdır. İş ya da konu ne gerektirirse onu yapar, sözü güzel söyleyerek yapar. Peki ya Cervantes bunun neresinde? Cervantes’i ününe layık bir yazar yapanın, sadece eşi benzeri görülmemiş kurguları olmadığını okurları çok iyi bilir. Kendisi, anlaşılmak ve anlatmak için yanıp tutuşan bir iletişimci gibidir. Hikaye ne getirirse, neyi gerektirirse onu yapar. Okuru anlamaya ve ilgilenmeye davet eder kelimeleriyle. Ne eksik ne de fazla.

Köpeklerin Sohbeti, kötü geçmişlerden gelen iki köpeğin bir manastırda çalışmaya başlamasından sonraki süreçte iki geceliğine, sihirli bir şekilde konuşmaya başlamalarını konu alıyor. Kendini oldukça kurnaz sanan ama aptallığına doymaması gereken bir teğmen, bahtsız evliliği sonucu kendini hastanede bulması ile bu konuşmaların tek şahidi olma şansını elde ediyor ve bütün sohbeti kelimesi kelimesine aklına kazıyıp, sonrasında kağıda aktarıyor.

Açıkça söyleyeyim, kitap için “Bir solukta ve bin heyecanla okudum. diyemeyeceğim ama yine de Köpeklerin Sohbeti’ni okuduktan sonra, “İki köpeğin konuşması ancak böyle bir tazelikle işlenebilirdi.”diyebiliyorum. İletişimciler olarak hakkında konuşmayı sıklıkla es geçtiğimiz işimiz, kelime hamallığı yapmayı bırakıp, muhatap kabul ettiğimiz kitleye mesajımızı taze bir şekilde iletmek değil mi? Basın bülteni, siyasi için konuşma metni, film tanıtım sürecinde senaryoyu doğru anlayıp iletişimi kurgulama kabiliyeti, sosyal medya için yazılacak duyuru veya açıklama metni… Daha niceleri için iletişimcinin iki denklemli formülü: bir parça metin bilgisi ve bir parça da ifade yeteneği. Bu iki formülü çözmekte ustalaşmanın yolu ise, bıkıp usanmadan güzel metin okumak ve sürekli yazmanın peşinde olan parmaklara sahip olmak.

Diğer yandan metne yakışmayan/metnin kusacağı hiçbir kelimeye yer vermeyerek güçlü bir eser oluşturması, bir iletişim uzmanının sahip olması gereken bir fikirsel refleksin bir ürünü. Umarım bu usta öykü yazarının refleksinden gerektiği şekilde yararlanabilir ve benim yaptığım çıkarımlardan daha fazlasını kendiniz için yapabilirsiniz. Keyifli okumalar.