Uber’in eski mühendislerinden Susan Fowler, geçtiğimiz hafta Uber’de yaşadığı cinsel taciz iddialarını ve insan kaynaklarının bu durum karşısındaki tutumunu konu alan bir blog yazısıyla dikkat çekti.
Olay, New York Times gibi birçok gazete ve dergilerde yer aldı. New York Times olayı en iyi özetleyenlerden; “ Inside Uber’s Agressive, Unrestrained Workplace Culture” isimli makaleyi buradan inceleyebilirsiniz.
Öncelikle Susan Fowler’ın başına gelenleri birkaç maddede sıralayalım ancak blog yazısının orginal halini okumakta fayda var, isteyenler buradan ulaşabilir.
- Resmi olarak işe başladığı ilk gün, şirket içi konuşma platformundan yöneticisinden seks teklifi aldı.
- Bu durumu İK’ya bildirdiğinde, bahsi geçen yöneticinin yüksek performansı ve ilk suçu olması dolayısıyla herhangi bir yaptırımın olmayacağı yanıtını aldı.
- İK, Fowler’a çalıştığı takımını bırakması ya da kalması konusunda seçim yapmasını söyledi ve yöneticisi tarafından negatif değerlendirme olduğunda bu konuda hiçbir şey yapamayacaklarını bildirdiler.
- Fowler, şirket içinde diğer bazı kadın çalışanların da tacize uğrandıklarını öğrendi.
- Bazı İK çalışanları Fowler’a böyle bir olayı bildirmesinden ötürü işten çıkarılabileceğini söyledi.
- Yanlış, negatif değerlendirmeler transfer durumuna engel oldu, bu durum maaşını etkiledi.
Fast Company editörlerinden Cale Guthrie Weissman’a göre Uber’in yaşadığı bu soruna sebep olan şey işlevsiz ve problemli şirket kültürü. Weissman’ın yazdığı makaleyi buradan okuyabilirsiniz.
Uberin şirket değerlerine baktığımızda “her zaman elimizden geleni yapmak” ve “çalışanların kendileri olması” gibi belirsiz ifadeler var. Uber’in kurum kültürünü daha da kötü hale getiren unsurlardan bir tanesi şeffaflık anlayışındaki eksiklik. Bu zamana kadar çeşitlilik raporu yayınlamadı. Böyle bir rapor şirketin bu konuda hassasiyet gösterdiği ve aksiyon alacağına işaret gösterebilirdi. Hızla büyüyen Uber, Güney Amerika, Hindistan gibi ülkelere de yayılmış durumda. Büyüme ile kurum kültürüne daha çok ihtiyaç duyacak gibi. Bu kültürün oluşturulmasında üst yönetimin emek vermesi ve istikrarlı olması çok önemli. Sağlam bir kurum kültürü çalışanlar ve yöneticileri tarafından davranışlarla kurulur. Ancak Uber şu aralar bu konularla yüzleşmek yerine büyümeye odaklanmış gibi gözüküyor.
Şirketlerin çalışanlarına karşı tutumu da kurum kültürünün bir parçasıdır. Fowler’ın dile getirdiği tam da bu noktada önemli, olay kesinlikle Uber’in itibarını olumsuz olarak etkilemekte. Sorunlar görmezden gelinip çözüm üretilmezse daha büyük sonuçlar beraberinde gelir ve büyük krizlere neden olabilir. Kriz yönetimi için 8 önerimizi de okumak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.