Dijital dünya iletişimi bu kadar etkilemişken diğer disiplinlerin de bundan nasibini almaması olmazdı. Gelelim pazarlamanın yeni trendi Influencer Marketing’e…

7’den 70’e herkesin içine düştüğü sosyal medyada herkesin bir hikayesi, her hikayenin farklı hedef kitlesi var. Kendi tarzını yaratanlar ve tarzlarıyla kitleleri peşine katanlar giderek artıyor. Sosyal medya kişilerin yaratıcılıklarını, yaratacılıklar da kitleleri etkilemeyi başardı. Kitleleri peşine takan fenomenlerin (influencers) yeni adı “etki önderleri” oldu.

Fenomen ile Pazarlama

Özgün tarzları, geliştirdikleri yaklaşımlarıyla yüksek etkileşim elde eden fenomenler, kendilerini niş bir iletişim kanalı olarak konumlayıp, markaların dikkatlerini üzerlerine çekti. Böylece fenomen pazarlaması kavramı tüm pazarlama ve iletişim bütçeleri arasında kendine bir yer edinmeyi başardı.

Sosyal medya kanallarından yüksek etkileşim ve geri dönüş alan fenomenler, takipçi sayılarına göre kategorilere ayrılıyor.

ÜNLÜLER 1 Milyon ve Üzeri Takipçi
TOP FENOMENLER 500 Bin – 1 Milyon Takipçi Arası
MID FENOMENLER 100 Bin – 500 Bin Takipçi Arası
MIKRO FENOMENLER 1000 – 100 Bin Takipçi Arası

Bugün bir çok oyuncunun, sanatçının “bu ürünü çok sevdim harika”,“tatil için bu oteli seçtim”, “harika bir çay doğum sonrası kilolarımı vermemdeki en büyük yardımcı” diyerek kendi mutfağından, evinden hatta yatak odasından yaptığı paylaşımlar evet tabii ki bir pazarlama taktiği…

“Online reklam basıp hedef kitlemi detay detay seçebilecekken neden şimdi ünlüye o kadar para vereyim ki?” dediğinizi duyar gibiyim… İşte bu noktada da devreye PR vs Reklam giriyor… Bunu alın diye bağırmak yerine, “bu ürünle kırışıklıklarımı giderdim!” demek hem de bunu sevilen bir sözcüyle yapmak, yanında sponsorlu yazısını görüp timeline’larımızda bakmadan geçtiğimiz reklamlardan daha cazip gibi duruyor. Buna karşılık influencer’ların takipçi kitlesi zaten onların yaptığı her adımı sıkı sıkıya takip ediyor. Sonuç olarak, satın alınan medyanın inandırıcılık ve güven duygusu ne yazık ki milyonların severek takip ettiği fenomen ya da ünlü isimlerin yansımalarını erişemiyor. Seçeceğiniz influencer’ın karakter özellikleri onun takipçi kitlesini ele verirken, sizin de hedef kitlenizi oluşturuyor.

Influencer Marketing ajansı olan Markerly’nin yaptığı bir araştırmaya göre 2 milyon sosyal medya fenomenini inceleyerek bir rapor çıkarmış. Bu sonuçlara göre; 1000’den az takipçiye sahip Instagram fenomenlerinde ücretsiz gönderilerdeki beğenilme (like) oranı  %8 iken, aynı oran 1000 ile 10 bin arası takipçiye sahip fenomenlerde %4’e düşmüş. Kim Kardashian ile Twitter’da yapılan bir kampanya incelemesi de aynı sonuçları ortaya koymuş. Kardashian’ın atmış olduğu tweet ile ilgili siteye 1200 ziyaretçi gelmiş ve 30 adet sipariş oluşturulmuş. Bu durumda ortaya çıkan bu sonuçlar fenomen pazarlamasında “az takipçi, daha çok konuşulma ve etkileşim” prensibi çıkıyor.

Influencer Marketing (Fenomen ile Pazarlama) Nasıl Yapılır?

“Top Fenomen” ya da “Mid Fenomen” kategorisinde yer alan etki önderlerine yüksek bütçeler harcamak yerine, aynı bütçeyi bölerek birçok mikro fenomene ayırabilirsiniz. Böylece daha fazla konuşulma ve etkileşim olacaktır. Mikro fenomenler, yüksek bütçeli fenomenlere nazaran daha fazla heyecanlı, daha motive olabilecek bir kitledir. Marka kimliğiniz ve kampanyanızla örtüşen fenomenlerle çalışmanız daha verimli olacaktır. Markanıza uygun fenomenlerle ulaşmak ve kampanya algısını iyi oluşturmak adına bir ajansla çalışmanız, hedeflerinize ulaşma konusunda işinize yarayacaktır.

 

 

Kaynak için tıklayınız