Photograph 047 by Lauren Mancke found on minimography.com

Günümüzde insanların gününün büyük bir kısmını sosyal medya üzerinde geçirdikleri yadsınamaz bir gerçek. Peki sosyal medya işletmelerin halkla ilişkiler çalışmalarında nasıl olumlu yönde kullanılabilir?

1- Konuşmanın bir parçası olmak;

İnsanlar markalar ve ürünlerle ilgili övgüerini ve yergilerini dile getirme eğilimlerindedirler. Sosyal medyanın insanlara verdiği sesini duyurma imkanıyla şikayetler ve beğeniler daha görülür hale geldi. Bu tür konuşmalara kayıtsız kalan markalar zamanla oyun dışında kalıyorlar. Konuşmanın bir parçası olmak için firmaların sosyal medya ekipleri kurup, sosyl medyada haklarında söylenen olumlu, olumsuz sözlere yanıt vermesi şart. Tabii yalnızca yanıt vermek yeterli olmuyor, konunun takibinin yapılması da şart. Sorun varsa giderildikten sonra şikayeti olan kişinin kurumuma ‘public’ bir şekilde teşekkür etmesinin de sağlanması kurumun hayrına olacaktır.

2- Dijital dünyada markanın görünürlüğünü sağlamak;

markaların dijital dünyada görünür olması, aktif bir şekilde varolması en az reel dünyada varolması kadar önemli hale geldi. Çünkü dijital dönüşümle ihtiyaçlarının büyük çoğunluğunu online şekilde gideren insanlar, online olarak varlık göstermeyen markaların ciddiyetini bile sorgular hale geldiler. Bu sepeble online mecraları efektif bir şekilde kullanmak zorunluluk haline geldi.

3- Marka blog’u oluşturmak;

insanlar en az birbirlerinin hayatlarındaki gelişmeler kadar markalarında yaşadığı gelişme ve yenilikleri takip etmek istiyorar ve bunu rutinlerinden çıkmadan yapmak istiyorlar. Markalar için bu isteği gerçekleştirmenin en kolay yolu bir blog oluşturmak, bunun için illa ki yalnızca yazılardan oluşan bir günlük yaratmak gerekmiyor farklı sosyal mecralardan da markalar bloglarını oluşturup müşterileriyle ‘engage’ olabilirler.

4- Müşterilerle e-mail aracılığıyla kontakta olmak;

e-mailler artık gündelik yaşamda kontrol edilen başlıca dijital araçlardan biri. Markalar müşterilerine veya müşteri olma potansiyali olan kişilerin e-mail adreslerine ulaşmalı ve onları sıkmadan, boğmadan kısa ve öz maillerle gelişmelerden haberdar etmeliler. Böylece kendilerini hatırlatabilirler.

5- İtici ve ısrarcı online reklamlardan kaç;

dijitalleşmeyle birlikte online reklamların önemi anlaşıldı ve markalar dijital dünyayı reklamlarıyla bombardumana tutuyorlar. Fakat bu paralı reklamlar, insanları rahatsız ediyor ve markadan uzaklaştırıyorlar. Samimi görünen ve yalnızca markayı hatırlatan, göze batmayan sakin online reklamlar çok daha etkili ve başarılı oluyorlar.

6- Bloggerlar, gazetecilerden daha güçlü olabilirler;

bazen binlerce kişinin evine giren dev bir sektörün ürünü olan gazeteler evinde kendi düşüncelerini yazan halktan bir bloggerdan daha güçsüz olabiliyor. Çünkü; insanlar bloggerların samimiyetine güveniyorlar, kendilerinden biri olarak gördükleri bloggerların sözlerinin samimiyeti binlerce lira harcanmış event’lerin anlatıldığı gazete yazılarından daha önemli olabiliyor.

7- Marka öncülerinin sosyal medya hesapları da en az markanın sosyal medya hesabı kadar önemli;

marka sahiplerinin, markanın önde gelenlerinin hesaplarında paylaştıkları yazılar ve açıklamalar insanlar için çok önemli. Markayı temsil eden bu kişiler bir kriz anında yalnızca sosyal medya hesaplarından kısacık bir açıklama yapabilir ve krizi durdurabilir veya sosyal medya hesaplarını efektif kullanmazlar ve suskun kalırlarsa insanların beklentilerini karşılayamazlar ve krizi alevlendirebilirler.

8- Sosyal medya ekibi oluşturmak;

markalar mutlaka sosyal medya ekibi oluşturmalılar, sosyal medya kontrolü ve kullanımı göründüğü kadar kolay olmayan bir mecradır. Bu sebeple özellikle büyük şirketler sosyal medya ekipleri oluşturup sosyal medya takiplerini sağlamalılar.

9- Özel günleri atlamamak;

markalar sosyal medya hesaplarında ulusal bayramları, yasları vb. günleri unutmadıklarını ve en az halk kadar bu günlerin öneminin farkında olduklarını insanlara göstermek durumundalar. Özel günlerde, günü önemine dair paylaşımlarda bulunan markalar insanlara duyarlılıklarını bir anlamda ispatlamış oluyorlar ve duyarlı markalar halk tarafından daha çok kabul görüyor.

10- Online dünyanın fikir önderleriyle iş birliği yapmak başarı getiriyor;

tüm medya mecralarını olduğu gibi sosyal medyanın da ortaya çıkarttığı sözü geçen fikir önderleri ortaya çıkıyor. Bu sözü geçen fikir önderleri insanları peşlerinde sürükleyebiliyorlar, bu sebeple bu kişilerle iş birliği yapmak, marka hakkında olumlu konuştıurmak ve bunları ‘public’ bir şekilde yapmak başarılı bir pr çalışması olacaktır.

KAYNAKÇA :

https://www.forbes.com/sites/forbescommunicationscouncil/2016/09/13/five-tips-that-will-make-you-a-better-pr-professional/

https://www.inc.com/murray-newlands/public-relations-tips-and-tricks-for-your-business.html

https://www.entrepreneur.com/article/281469