Facebook, 2014’te WhatsApp’ı satın alması ile birlikte 19 milyar dolar ödeme yapacağını vaat etmişti. Fakat bir süre sonra bu miktarı değiştirdi. Değişimin sonrasında Avrupa Komisyonu durumu incelemeye aldı ve Facebook toplamda 122 milyar dolar cezaya mahkum edildi.

Veri gizliliği açısından da kendi platformundaki ve WhatsApp’teki hesapları eşleştirmemesi gereken şirket, bunu otomatik olarak yaptığı için, geçen Ağustos’ta WhatsApp’in gizlilik sözleşmesini de değiştirdi ve büyük tartışma yarattı.

Avrupa Komisyonu, bugün yaptığı açıklamayla “Komisyon, 2014’te Facebook’un birleşme süreciyle ilgili incelemesinde, Facebook’un verdiği ifadenin aksine, Facebook ve WhatsApp’in kullanıcı bilgilerini eşlemek için gerekli teknik imkânların Facebook’un elinde bulunduğunu ve Facebook çalışanlarının bu olasılıktan haberdar olduğunu” belirtti.

Facebook’un komisyonun geçen aralıktaki endişelerine verdiği yanıtta da satın alma miktarı konusunda doğru bilgi vermediği de göz önünde bulundurulunca, komisyon cezayı verirken, “Bugünkü kararımız, şirketlerin AB‘deki birleşmesiyle ilgili tüm kurallara uyması gerektiğine dair bir mesaj olacaktır. Facebook için de orantılı ve caydırıcı bir ceza olacaktır” açıklamasına yer verildi.

Facebook bu hafta içinde, Fransa‘daki düzenleyici kurul tarafından kişisel verileri reklamcılara açtığı için ceza almıştı.

Kaynak: