“Spin doctor” deyimini duymuş muydunuz? Bu, halkla ilişkiler dünyasının anti-kahramanları için kullanılan bir tabirdir. Bir başka deyişle, kitle iletişim tasarım ve yönetiminin inceliklerini bilen halkla ilişkiler uzmanlarının, profesyonel becerilerini insanları çalıştıkları büyük firma veya markaların çıkarlarını göz ederek maniple, provoke veya sabote etme çabalarının tamamıdır.

Firmaların, en kötü görünen senaryolarda dahi aklanabildiğini duymuşuzdur. Ancak sadece bir günde 1200 kişinin ölümünde rol alan bir tütün üretim ve dağıtım firması, aklımıza gelebilecek herhangi bir senaryoda aklanabilir mi? Thank You For Smoking, bu sorunun cevabını ve daha fazlasını irdeliyor. Big Tobacco adlı tütün endüstrisinin lider şirketinin sözcüsü Nick Naylor, sigara üretici ve tüketicilerinin (kendi inanışı ile sesi olmayanların) hakkını savunan bir lobicidir. Sigaranın sağlığa olumsuz etkileri ve ölümle ilişkilendirilmesinin abes olduğunu ileri sürer. Sigaranın itibarını iyileştirmek için çalıştığı sırada inatçı bir senatör ve sigara karşıtı sağlık kuruluşlarıyla da mücadele etmek zorunda kalır. Bu zorlayıcı süreçte basın ile ilişkisinin profesyonel alanın dışına taştığı ve bir muhabire özel hayatına dair anlattığı tüm bilgilerin gazetede yer almasıyla birlikte parmakla gösterildiği konumundan uzaklaştırılır. Bu ayrılık Nick’ in zorluk tanımayan kişiliği sayesinde fazla sürmeyecektir.

#PR’cı Gözü İle

  • Nick, sigara karşıtı senatörün temsilcisi ile bir talk show’a katılır. Show’a 4. evre kanser hastası bir konuk çıkaran senatör, buradan Nick’e yüklenmeye çalışır. Nick, suçlamaları sakince dinler ve çocukların sigaraya başlamasını istemediklerini, çocukları hedef alan bir sigara karşıtı kampanya hazırlığında olduklarını söyler. Hasta gencin sigarayı bıraktığını söylemesi üzerine Nick, hiç düşünmeden elini sıkıp içten bir şekilde bu haberi tebrik eder. (Empati, konu yönetimi, hikayede tutarlılık)

  • Reklam ve PR disiplinleri çoğunlukla birbirine karıştırılır. Reklam sabırsız ama tüm dikkatleri üzerine çekmeyi bilen hareketli bir çocuk gibidir. PR ise, doğru yerde doğru müdahalelerde bulunan; çok sık görmeseniz de sizi iyi tanıyan ve rahatlıkla güvenebildiğiniz bir aile büyüğü. Reklam direkttir, PR ise dolaylı. Filmden güzel bir örnek; sigaranın kitlelere Hollywood filmleri aracılığı ile sevdirilme projesi. Filmlerdeki hikayeler, ideal yaşam modellemeleridir ve sosyal kültür piramidinin tabanında yer alan etkenlerden biridir. Bu nedenle; “Sigara seksi ve havalıdır!” demek yerine, seksi ve havalı kabul edilen birinin mutlu veya hüzünlü bir anını sigara ile tamamladığı bir kesit göstermek daha ikna edici olacaktır.

Umarız, tartışmalı olarak tanımlayabileceğimiz bu film ufkunuzu açar ve eleştirel bir bakış açısı kazanmanızı sağlar. İyi seyirler.