Dijitalleşmeyle birlikte omni channel marketing stratejileri pazarlama çalışmalarına değer katan stratejiler sunmaya başladı.

Omni channel marketing temelde müşteri deneyim ve geri bildirimlerinin toparlanmasıyla oluşturulan yeni stratejiler denebilir. Reklam ve kampanya sonuçlarının ölçülebilir çıktılar vermesi omni channel marketing’in önünü açmaya devam ediyor. Fakat bu çok kanal ve çapraz kanal stratejilerinin planlanıp uygulanması artık yeterli değil.

Müşterilerine ulaşmak isteyen markalar hedef kitlelerine özel pazarlama stratejilerini dijitalleşmenin yardımıyla sunmaya başladı. Herhangi bir senkrona gerek kalmadan, dijitale ve geleneksele ayrı uygulanan stratejiler kısa dönemlik süreçte fayda sağlasa da uzun vadede marka imaj ve itibarına bütünsellikte başarılı olduğu söylenemez. Gelişen teknoloji doğrultusunda omni channel marketing pazarlamacıları farklı stratejileri uygulamaya yöneltiyor.

Omni channel marketing’in yeni konsepti tüm kanallarda tutarlı ve kesintisiz müşteri deneyimi sunmak. Dijital devrim ve mobil kullanım penetrasyonunun artmasıyla müşteriler; markalarla etkileşim kurmak için kullandıkları kanallardan bağımsız olarak; aynı şekilde tatmin edici, kişiselleştirilmiş deneyimler talep ediyorlar.

Omni channel marketing stratejiniz ile birleşik ve entegre bir sistem oluşturarak müşterilerinize talepleri doğrultusunda kişiselleştirilmiş deneyimler sunmalısınız. Böylece pazarlama stratejinize değer katacak verilerle işinizi geliştirebilirsiniz.

 

1-      Müşteriyi stratejinizin merkezine alın

Pazarlamada geçmişten bugüne gelen “müşteri kraldır” anlayışını hepimiz biliriz. Omni channel marketing ise tam olarak bu müşteri deneyimini sunar. Kullanılan kanal ne olursa olsun, bütünleşik müşteri deneyimiyle tam ortada yer alır. Farklı alanlarda gezinen müşterinizi kişiselleştirilmiş bir yolculuğa çıkarır.

 

2-      Geliştirilmiş organizasyon yapısı ile kanallar arası daha iyi işbirliği sağlayın

Deneyimin tüm kanallarda birleşmesi omni channel marketing’in başarısı için oldukça önemlidir. Farklı bölümlerin yapıları uyumlu hale gelmelidir. Online pazarlamadan müşteri hizmetlerine, BT ve ilgili diğer departmanlara, bir işbirliği ve eşgüdüm oluşturulduğu takdirde zaman ve maliyet tasarrufundan iyi sonuçlar elde edilir.

 

3-      Yeni lead fırsatları için birleştirilmiş verileri toplayarak işleyin

Omni channel pazarlamanın entegre yapısı kullanıcı deneyimlerini işleme ve analiz etmede büyük yardımcıdır. Kanallarınızdaki müşteri davranışları, çok kanallı stratejide zamanında ve tetiklenen pazarlama eylemleri için yakından izlemenin faydası vardır. Böylece lead oluşturmak için farklı verileri bir araya getirmek tutarlı kaynak yaratacaktır.

 

4-      Müşteri deneyiminde her kanalda CRM’e yer verin

CRM sistemiyle 360 derecelik müşteri ilişkileri yönetimi yapamamaktan sorun yaşıyorsanız, omni channel marketing bir çözüm olacaktır. Bu stratejinin bütüncül yapısı, sizi daha güçlü bir CRM sistemine sahip olmak için tüm yapılandırmaları uygulamaya koymaya teşvik edecektir.

 

5-      Envanter yöntemi ve karlılık analizi yapın

Müşterilerinize fiziksel ürünler sunuyorsanız, omni channel marketing tüm dokümanları karşılaştırarak daha doğru bilgilerle süreci yönetebilirsiniz. Bu yöntemi inşa etmek başlangıçta zor olsa da uzun vadede karlılık ve müşteri memnuniyetini beraberinde getirecektir.

 

 

Kaynak için tıklayınız