Bir film ya da dizi izlerken sadece konuya mı odaklanırsınız, yoksa tüm o hikaye işlenirken size alttan verilen mesajlar dikkatinizi çeker mi? Cevabınızın ne olduğunu bilmiyoruz ama eğer bir halkla ilişkiler uzmanı olmayı planlıyorsanız gözünüzü dört açıp izlediğiniz şeylerin birer alt metni olduğunun da farkına varmalısınız. Eğer yeterince dikkat ederseniz, özellikle siyasi içerikli film ve dizilerde halkla ilişkilerle ilgili pek çok tüyo alabilirsiniz.

Daha önceki yazılarımızdan birinde size içerisinde pek çok halkla ilişkilerle ilgili detay olan, Netflix’te yayınlanan House of Cards dizisini önermiştik. Diziyi izlemeye vakti olmayanlar ya da bir önce tüyoları öğrenmek isteyenler için House of Cards’tan öğrenilmesi gereken dersleri sizinle paylaşacağız. Hazırsanız başlıyoruz!

Önemli bir not: Yazı içerisinde spoiler’lar barındırıyor.

1- Basında çıkan olumsuz haberlere hızlıca dönüş yap.

Frank’in karısı Claire’ın, fotoğrafçı sevgilisinin çektiği fotoğraflar gazetelere manşet olduğunda, adeta birer halkla ilişkiler uzmanı diyebileceğimiz Frank ve karısı kapılarının önündeki basın görevlilerinin karşısına çıkıp, gerçekleri manüple ederek de olsa bir basın açıklaması yaptı. Bu şekilde karşılarındaki bu olumsuz habere hızlıca cevap vererek olası spekülasyonların önüne geçebildiler.

Zaman zaman temsil ettiğimiz markalarla ilgili basında kötü haberler çıkabilir. Olaylar karşısında sessiz kalmak her ne kadar kolay gibi gözükse de sonuçları daima çok daha büyük ve sarsıcı olur. Onun yerine tıpkı Frank ve karısı Claire gibi olumsuz haberlere hızlıca cevap vermek uzun vadede markalar açısından çok daha olumlu sonuçlar doğurur.

2- Daima hazırlıklı ol.

Tüm dizi boyunca Frank Underwood’un ne kadar iyi bir konuşmacı olduğuna şahit oluyoruz. Ancak Frank, CNN’de katıldığı bir programda hazırlıksız bir şekilde çıktığı için kendini rezil ediyor ve internette çok büyük alay konusu oluyor.

Buradan almamız gereken ders, markamız ya da marka temsilcisi konuyla ilgili ne kadar yetkin görünürse görünsün bir konuşma yapacakken, röportaj verecekken daima önceden hazırlık yapmak gerektiği. Aksi halde işler umduğumuz gibi gitmez ve hata yaparsak bu durum markanın başına dert açabilir.

3- Olumsuz haberleri veren sen ol.

Frank, alkol ve uyuşturucuyla ilgili problemli bir geçmişi olan Peter Russo’yu aday gösterirken onun bu durumunu saklamak yerine açıkça söylemeyi tercih etti. Bu durum, Russo karşıtlarının seçimler sırasında onun bu kötü geçmişini ortaya çıkarıp skandal yaratmasının önüne geçti.

Temsil ettiğimiz markalarla ilgili maalesef her zaman, her şey güllük gülistanlık olmayabilir. Böyle durumlarda herkesten önce markanın durumla ilgili açıklama yapması ve hatası varsa kabul etmesi gerekir. Bu şekilde marka, hem tüketicilerinin gözünde dürüst bir yer edinir, hem de hatalarını başkalarının kendisi aleyhinde kullanmasının da önüne geçer.

4- Basınla olan ilişkilerini saygılı ve profesyonel seviyede tut.

Gerek gazeteci Zoe Barnes ve Frank arasında yaşananlar, gerekse dizi içerisinde pek çok kez karşımıza çıkanlar basının ne kadar güçlü bir unsur olduğunu bize gösteriyor. Başarılı bir halkla ilişkiler uzmanının kendine ilke olarak edinmesi gereken şeylerden biri şüphesiz basınla olan ilişkilerini iyi tutmasıdır. Karşındaki gazeteciye ya da muhabire karşı saygılı ve profesyonel bir biçimde yaklaşmak daima marka için olumlu sonuçlar doğuracaktır.

Kaynak için tıklayın.