Kendine En Uygun Halkla İlişkiler Mecrasını Bulmak

Halkla ilişkiler bilindiği üzere bölümünün mezunlarında oldukça geniş yelpazede çalışma yetisi kazandıran bir bölümdür. Yeni mezun olan bir halkla ilişkiler uzmanı öncelikle çalışma imkanının olduğu mecraları ince eleyip sık dokumalı ve kendi karakterine en uygun alanı seçmelidir. Bunu yaparken endişe etmeyin, kendinize uygun olduğunu düşündüğünüz alanda işe girdikten sonra da yanıldığınızı fark edebilirsiniz, korkmayın ve denemekten korkmayın. Bu mesleğin bir çok alanı ve fırsatı var, elbet biri size uygun olandır. Doğru olanı bulana kadar denemeye devam edin.

Günümüz Dijital Dünyada Networking

Bir iş çevresi, bir iş ağı oluşturmak hemen hemen tüm mesleklerde önemli ve kazançlıdır. İyi ve güçlü bir çevreye sahip olmak çok fazla insan tanımak değil, doğru kişileri tanımak ve onlarla iletişim halinde olmak demektir.
2000’li yıllardan itibaren yükselen sosyal medya çağında doğru kişilere ulaşmak, onları tanımak ve kendini tanıtmak eskisinden daha kolay. Eğer kim olmak istediğinizi ve kiminle işbirliği yapmanız gerektiğini biliyorsanız, hemen harekete geçmelisiniz! İletişim kurmanız gereken kişilerin sosyal medya hesaplarından özellikle LinkedIn’lerinden bir konuşma başlatabilir ve iletişime geçebilirsiniz.
LinkedIn’inizin gücünü yadsımamalısınız. Günümüzde çoğu global şirket bir kişinin yalnızca LinkedIn hesabına bakarak o kişiyle ilgili kararlarını verebiliyorlar.

Teknolojiye Ayak Uydurun Ve Gücünün Farkında Olun

Günümüz dünyasında herkesin gözü çoğu zaman ellerindeki akıllı telefonlarındayken insanların bir şeylere dikkatini çekmek için, kullanılacak mecralara hakimiyet kurmak gerekir. Bu mecralar teknolojiyle ve trendlerle değişecektir. Değişimler kaçınılmaz yaşanacak ama önemli olan bu değişim esnasında dışarıda kalmak değil, değişimin kalbinde olmak ve değişimi anlamak gerekir. Eğer oyuna ayak uyduramazsanız, oyun dışında kalırsınız.
Unutmayın eğer halkla ilişkilerin geleceğinde olmak istiyorsanız, geleceğe ayak uydurmalısınız.

Yazı Yazma Yetinizi Güçlendirin

Her ne kadar ‘anlatma göster’ çağında yaşasak da kelimelerin gücü kesinlikle azalmadı ve azalmayacak. Kelime seçimleriniz ve kurduğunuz cümleler çok önemli!
Ne kadar titiz ve özenli yazılarınızı yazarsanız o kadar çok arzuladığınız geri bildirimleri alırsınız. Anlatmak istediğiniz şeyi yazıya dökebilmek bir yetenektir. Ancak her yetenek gibi geliştirilir ve üzerinde çalışılırsa başarıya götürür.

İyi Bir Takım Oyuncusu Olun

Motivasyonu yüksek, akıllı ve birbirine bağlı bir ekip, muhteşem de olsa tek başına ortaya bir iş çıkaran çalışandan iyidir. Zaman yönetimi başarılı bir iş çıkartmakta kullanılması gereken en önemli araçlardan biridir. Aynı zamanda ekipteki kişilerin bir işe odaklanması ve o işi en iyi şekilde sonuçlandırması başarılı projelerin altın anahtarlarından biridir. Her bir birey kendi işini mükemmel yapmaya çalışırsa, ortaya her açıdan iyi düşünülmüş bir proje çıkar.
Ünlü halkla ilişkiler profesyoneli, Mia Hamm kendisinin bir takım oyuncusu olduğunu, takımına güvendiğini söylemekte ve eklemekte “esas şampiyon takımdır birey değil.”

Ölçümlemeler Çok Önemlidir

Yapılan her halkla ilişkiler çalışması sonunda bir takım veriler elde edilir ve bu veriler başarı veya başarısızlığın kanıtlarıdır. Önemli olan bu verileri ne anlatmak istediğini iyi anlamak ve nasıl faydalı olabilecekleri hakkında kafa yormaktır.
Odaklanılması gereken nokta; verilerin ve ölçümlerin

Kendine Bir Akıl Hocası Bul

Eğer mesleğe yeni başladıysan ve doğru adımları atamadığını düşünüyorsa veya henüz yeni mezun olmuşsan ve doğru adımları atamayacağını düşünüyorsan, kariyerini örnek aldığın birini akıl hocası olarak kabul et. Eğer böyle birisi aklında henüz yoksa ilerde olmak istediğin yerde olan birini bul ve attığı adımları incele, anlamaya çalış, sonundada taklit et. Başarılı bir kariyeri örnek almak ve taklit etmekte bir yanlışlık yoktur. Başarılı birisini ‘mentor’ olarak düşünmek yapılabilecek en akıllıca şeylerden biridir. Böylelikle önünde bir yol haritası olur. Bir yol haritasını takip etmek kendi yol haritanı çizmekten çok daha kolaydır.

Hata Yapmaktan Korkma

Yeni bir mezun olarak, halkla ilişkiler  dünyasında mutlaka hata yapacaksındır. Fakat unutmamalısın ki en önemli dersler hatalardan alınır. Gerek başarısız bir basın açıklaması, gerek yanlış yazılmış bir basın bülteni… Tüm hatalar düzeltilebilir. Fakat vazgeçmek verilebilecek en yanlış karardır.
Hata yapsanda korkma, yalnızca öğrenebileceğin derse odaklan, çünkü halkla ilişkiler işinde olacaksan hayat boyu öğrenmeye açık olmalısın.



KAYNAKÇA

http://www.5wpr.com/new/tips-for-pr/
http://www.cision.com/us/2014/11/11-tips-to-manage-your-pr-career/
https://www.bulldogreporter.com/6-career-advice-tips-for-pr-professionals-to-get-ahead-0/