Sosyal medyanın rüştünü ispat edip, toplumsal beğeni ve davranış biçimlerini etkilediği bilinen bir gerçek. Real time communication – gerçek zamanlı iletişim veya 360 derecede kitle etkileşimi gibi kavramlardan bahsederken konuya sosyal medya platformları ve kurallarını da dahil ediyoruz. Hal böyle olunca, toplumun talep ve beğeni ekseninde varolan halkla ilişkileri de, bu günden güne daha fazla kişi tarafından katılım gören sosyal medya adlı dinamik iletişim formatından bağımsız kabul edemiyoruz. İsterseniz çağımızın yeni ekosistemi sosyal medyada hayatta kalmanızı sağlayacak kurallara odaklanalım.

 1. Mecranın dilinden konuşun.

Bir halkla ilişkiler uzmanı olarak, başarılı gazeteci ve yazarları Twitter ve Facebook gibi yoğun trafik alan sosyal medya mecralarında takip etmeniz çok önemli. Bu sayede akışınız ve ana sayfanızdaki paylaşımları daha yakından görebilecek ve basındaki muhataplarınız hakkındaki doğrulanmış kaynaktan elde edilen bilgileri minimum efor ile edinebileceksiniz. Diğer bir yandan bu takip işinin “formalite” veya “samimiyetsiz” bir hissiyat oluşturmaması gerekiyor. Bu yüzden, takip ettiğiniz medya üyelerinin paylaşımları ile bağlantılı-eş zamanlı cevap ve gönderileri paylaşmaktan da çekinmeyin. Bu sayede mecraların dilinden konuşmuş ve medya ile bağlarınızı kuvvetlendirmiş olursunuz.

 2. Takip ettiğiniz kişi ve kurumların faydalı (dönüşleri) olduğundan emin olun.

Bir halkla ilişkiler uzmanı olarak; kişi listenizdeki isimlerin sizi veya işlerinizi yansıtan karmaşık parametreler olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Özellikle medyanın ilgisini istiyorsanız, medya yönetiminde farkındalık ve bilinç geliştirmiş kişileri dikkate alın. Bu kişiler sizi etki alanı geniş bağlantılarla bir araya getirecek ve yeni kimlikleri tanımanıza aracılık edecektir.

3. Sosyal medya hesabınızı kriz masasına çevirmeyin.

 İyi işler yapan şirketler dahi olumsuz sonuçlarla yüzleşmek zorunda kalabilir ve soğuk kanlılığı korumak, bir profesyonel için bile böyle bir manzarada fazlasıyla zorlayıcı olabilir. Bu gibi durumlarda, kriz ekibiniz ile bir araya gelir gelmez basını bilgilendirme sürecini başlatmalı, şirketin ve şahsınızın sosyal medya hesaplarını bilgi aktarım platformlarınızın dışında bırakmalısınız. Güncel haberleri mümkün olduğunca çabuk duyururken, sosyal medya hesabınıza yönlendirilen konuyla bağlantılı ve paylaşmaktan çekinmeyeceğiz soruları açıklama metnine dahil etmeliyi ihmal etmemelisiniz.