Bebekleri kim sevmez? Hele de aklınıza gelebilecek her renkten saçı, gözleri ve hatta sevimli çilleri olan bebekleri… Coleco, 80’lerin meşhur ve vazgeçilmez oyuncağı olarak bildiğimiz lahana bebekleri üretip sayısız çocuğun kalbini çaldığında Newsweek tam da bu düşünceye uygun bir başlık atmıştı: “Ne bebek/sen güzel bebek.”

Newsweek’in bu başlık ile anlattığı lahana bebeklerin ülke çapında adının yankılanmasının başarısı elbette sahipsiz değildi. 6 ay süren pazarlama yönelimli halkla ilişkiler uygulamaları, her çocuğun lahana bebeğin ne olduğunu bilmesi ve Coleco ile gönül bağı kurması ile sonlanmış oldu.

Haydi konuyu biraz daha yakından inceleyelim. Coleco ve halkla ilişkiler ekibinin detaylı araştırmaları, uzman danışmanlığı-referansları, aynı zamanda da iyi oluşturulmuş bir planlama sitemi sayesinde lahana bebekler bir çocuk oyuncağından çıkıp, küçükler için eşsiz hikayelere dönüştürüldü. Uzman çocuk psikologları ile çalışan halkla ilişkiler pratisyenleri, bir Lahana Bebek Ebeveyn Rehberi oluşturarak işe başladı ve çocuklar, bebeklerinin isimlerini seçmeleri konusunda cesaretlendirildi. Bunların yanı sıra çocukların bebeği evlat edindiğini işaret eden bir kağıda sahip olmaları, bebeklerle sıra dışı, aile bağına benzeyen bir ilişki kurmasına sebep oldu ve ebeveynlik içgüdülerinin farkına varmasına yol açtı.

Çok sevilen lahana bebekler New York Oyuncak Fuarı’nda tanıtıldı. Coleco’nun showroom’u Babyland, General Hastanesi’ne dönüştürüldü ve yapılan duyurular ile medyanın ilgisi kazanıldı. New York Manhattan Laboratory Museum’da yapılan etkinliğe basın, bölgedeki okullarda okuyan çocuklar ve oyuncakçılar çağırıldı ve her bir etkinlik bir evlat edinme merasimine dönüştü.

Zengin bir araştırma ve akılcı bir planlama ile, Coleco bir oyuncağın bir neslin tutkusuna dönüşmesinin mümkün olduğunu kanıtladı. Bu başarıdan etkilenen Hasbro, 89 senesinde Coleco’dan lahana bebeklerin ürün hattını satın alarak, bu hikayeyi yeni nesillere anlatma sırasını devraldı.

Kaynak: Harris, Thomas L., Patricia T. Whalen, and Serra Görpe. “Ne Bebek/sen Güzel Bebek.” 21. Yüzyılda Pazarlama Profesyonelinin Halkla Ilişkiler El Kitabı. İstanbul: Rota Yayınları, 2009. 63-65. Print.