Günümüzde tüketiciler kurumlardan yalnızca iyi ürün ve kaliteli hizmetten çok daha fazlasını bekliyor. Araştırmalara göre 10 tüketiciden 9’u, şirketlerin yalnızca kar amacı gütmemesi, çevresel ve sosyal konularla ilgili toplumda farkındalık yaratması ve çözümünde katılım göstermesi beklentisi içinde. Yine, global tüketicilerin %84’ü ‘sorumluluk sahibi’ markaların ürünlerini tercih ettiklerini söylüyor. Sosyal sorumluluk, tüketiciye markanın yalnızca para makinesi olmadığını göstermenin ve tüketiciyi markanın insancıl yanıyla kaynaştırmanın en etkili yolu.  Kurumsal sosyal sorumluluk çeşitleri 3 kategoriye ayrılıyor.

  1. Çevresel Eforlar:  

    Çevresel sorunlar, kurumsal sosyal sorumluluğun ana odaklarından biri. Son zamanlarda şirketler yeşili korumak, enerji tüketimi, ‘eco-friendly’ ürün kullanımı gibi birçok konuda farkındalık yaratmaya çalışıyor..

  2. Hayırseverlik:

    Şirketler, hayır kuruluşlarına destek olarak sosyal sorumlulukta bulunabilirler. Ancak hayırseverlik, yalnızca hayır kuruluşlarına para bağışı yapmak anlamına gelmiyor. Örneğin, Google’ın Çin’de yaptığı ‘Social Innovation Cup’ kampanyası, Çin’de üniversite öğrencilerinin sosyal değişikliğe gitmek için fikirler bulmasını sağladı. En iyi fikirler, Google tarafından finanse edilerek hayata geçirildi.

  3. Etik Çalışma Koşulları:

    Sosyal sorumluluğun bir başka yolu, çalışanlarına adil ve etik davranmaktan geçiyor. Çocuk işçi çalıştıran, çalışanlarına insanlık dışı muamelelerde bulunan veya insanlık dışı çalışma koşulları sunan şirketlerin boykot edilişlerine sık sık tanık oluyoruz. Aynı zamanda etiklik, tüm paydaşlara adil davranılmasını da kapsıyor.

Sosyal sorumluluk konusunda etkili olmak, şirketin imajı açısından çok önemli. Aynı zamanda kuruluşa medyada daha çok yer verilmesini sağlıyor. Medyada adı pozitif haberlerle anılan şirketler, tüketiciler tarafından daha çok tercih ediliyor. Buna ek olarak, sosyal sorumluluk konusunda farkındalığı olan şirketlerin çalışanlarının daha mutlu olduğu araştırmalarca kanıtlandı. Mutlu çalışanlar, daha iyi ve yüksek iş performansı sağlıyor.

Şirketlerin sosyal sorumluluk çalışmalarını örnekleyecek olursak, Vodafone’un Çiftçiler Kulübü projesi ile başlayabiliriz. Vodafone, 700.000 çiftçinin telefonuna düzenli olarak hava durumu bilgisi gönderiyor. Böylelikle, çiftçiler tarlalarını, hayvanlarını buna göre kontrol edebiliyor, koruyabiliyor. Aynı zamanda Çiftçiler Kulübü, çiftçilerin alıcılarla direkt olarak temasa geçmesini sağlıyor, böylelikle tüccarlar aradan çıkınca ürünlerinin tüm karı çiftçilere kalıyor.  Bu kulüp sayesinde çiftçiler hükümet tarafından desteklenen sektörel eğitimlerden ve tarım haberlerinden de haberdar olabiliyor. Tabii birde kulübe üye çiftçiler arasında traktör için çekiliş yapılıyor.

Bir başka örnek Opet’in Örnek Köyleri. Projenin hedefi 81 örnek köy yapmak. Mardin, Gaziantep, Antalya, Bolu, Manisa ve Isparta ile 6 köyü örnek hale getiren Opet proje için 4 milyon dolar harcamış durumda. Aynı zamanda köyde eğitim de verilmesi planlanıyor. Böylece köylülerin eğitim düzeyinin yükselmesi ve çevre bilincinin gelişmesi hedefleniyor.

Kaynaklar:
http://www.conecomm.com/research-blog/2015-cone-communications-ebiquity-global-csr-study
http://www.dunya.com/ozel-dosya/degisim-yelpazesi/sirketleri-basariya-tasiyan-sosyal-sorumluluk-projeleri-haberi-192187