Dijital dünya hız kesmeden büyümeye devam ettikçe yeni içerik ve iletişim kanallarının, yöntemlerinin ortaya çıkacağı bir gerçek. Çünkü dijitalin fırsatları uçsuz! Önemli olan bu yeni formatları doğru yerlerde, anlatmak istediğimiz konunun içeriğine de uygun olarak verimli bir şekilde kullanabilmek. En doğru uygulamalara sahip olabilmek için de çokça örnek görmek ve dijital içeriklerin tüketicileri tarafından nasıl algılandığına da hakim olmak gerekli. Dijital iletişim sektöründe uzman Dilay Çoban’ın değerlendirme ve yönlendirmeleri paralelinde yaptığım araştırma sonucunda, dijital iletişimde içerik tipi olarak son yıllarda sıkça kullanılan trend yöntemlerin bazılarına bir göz atalım.

LİSTE FORMATLI İÇERİKLER
Liste formatlı içeriği belirlerken, belirli bir konu hakkında bilgi verirken maddeleri listeleyebilir ya da birbiriyle ilgili ancak farklı konuları tek bir listede toplayarak da listeler oluşturabilirsiniz. Dijital yayıncılar “X konusu ile ilgili 8 ilginç yöntem” başlığı altında sıralayarak bu tür liste içeriklerini sıkça kullanıyorlar.  Yol gösterme ve ilham alma açısından bu tür içerikleri kullanan siteleri inceleyebilir ve kendi içeriğinizi oluşturabilirsiniz. Buzzfeed ve Listelist size önerebileceklerim arasında. Son dönemde bazı gazeteler de web sitelerinde bu formatlarda içerikler üretmeye başladılar.


TEST FORMATLI İÇERİKLER
Test formatlı içerikler. Yine içerik sitelerinin çokça faydalandığı bir trend. Mesela Onedio’nun sitesinde testler için ayrı bir kategori var. Aynı zamanda bir ürünün pazarlanması için de sıkça kullanılan bir yöntem. Örneğin “X ürünü size ne kadar uygun” tarzında hazırlanan kısa testler alınması düşünülen ürün hakkında bilgi sahibi olunmasına yardımcı olabilir.


VİDEO FORMATLI İÇERİKLER
Video kullanımı. Söyleşi şeklinde ya da animasyon formatında olabilen video içerikler oldukça popüler. Birçok içerik sitesi takipçilerine özel video formatları üretiyor; örneğin Buzzfeed’in sadece video içerik üretmek için bulduğu bazı formatlar var; bir ürünün pahalısı ve ucuzunu karşılaştırma videoları gibi. Onedio’da bazen bu tür formatları lokalize ediyor. Tüm dünyada çokça izlenen ”do it yourself” (DIY) videolar çekiliyor benzer sebepten. Uzun uzun yazı okumaktan sıkılabilen takipçiler için tercih edilen bir yöntem. Bir ürünün manuelini okumaktansa nasıl kullanıldığını ve yapıldığını izlemek gerçekten daha keyifli ve pratik olabiliyor.


İNFOGRAFİK ve VİDEOGRAFİK
Yine görsele hitab eden bir diğer yöntem de Infografik / videografik kullanımı. Eğlenceli renk ve şekilleri kullanarak kendi görsellerinizin formatını oluşturmanıza imkan veren Piktochart ve Canva gibi pek çok site bulunmakta. Infografik’lerin trend kullanımlarından biri.


PARALAKS (PARALLAX) FORMATLI İÇERİKLER
Öncelikle “paralaks”ın dijital dünyada tanımına bakacak olursak, 3 boyutlu bir site tasarımı yapabilmek için kullanılan bir tekniktir. Teknoloji ve HTML5’in yetenekleri ile birlikte aynı düzlemde farklı hareketlere sahip tasarım ögeleri kullanılarak oluşturulan sitelerdir; tasarım ögelerinin birbiri arkasından kayması, birbirinden farklı hızlarda hareket ettirilmesi gibi efektler ile 3 boyutluluk etkisi sağlanabilir. Aslında teknolojinin gelişmesi ile elinizdeki dataların ya da içeriklerin tüm site içerisinde özel efektler ile yedirilerek sunulmasını sağlayan bir yöntem. Interaktif olması sebebiyle sunduğunuz içerikler daha ilgi çekici hale gelebilir. Örnek olarak GE’nin web sitesi verilebilir.