Yapay Zeka strateji üzerinde nasıl bir etkiye sahip olacak? Bu, kurumsal şirketler tarafından sıklıkla sorulan ve cevaplanması kolay kolay mümkün olmayan bir soru.Yapay Zeka, kavram olarak bir öngörü teknolojisi. İktisat teorisi açısından incelendiğinde, Yapay Zeka alanındaki gelişmeler öngörüyü önemsiz bir hale getirdikçe, öngörüyü sıklıkla ve yaygın bir şekilde kullanacağız ve insanın karar verme içgüdüsü gibi öngörüyü tanımlayan faktörlerin de değeri artacak. Bunların hepsi, strateji için ne anlama geliyor?

Soruyu cevaplayabilmek için yapılan bir düşünce deneyi var. İnsanların çoğu, Amazon’dan alışveriş yapmaya alışkındır. Online perakendecilerin neredeyse hepsinde olduğu gibi, internet sitelerine tıklarsınız, ürünlerine bakarsınız, onları ödemek için sepetinize yerleştirirsiniz ve sonra da Amazon onları size kargo yoluyla gönderir. Güncel olarak, Amazon’un iş modeli, önce alışveriş sonra kargolama işlemidir.

Alışveriş yapan kişilerin büyük bir kısmı, alışveriş yaparken, Amazon’un öneri motorunu fark etmiştir. Bu öneri motoru, Yapay Zeka’nın sizin almayı düşüneceğiniz ürün çeşitliliğini öngörür ve Amazon sizlere tavsiyede bulunur. Şu an, Amazon’un Yapay Zekası, teklif etmek amacıyla milyonlarca ürünü hesaba katarak iyi bir iş çıkarıyor. Fakat, mükemmel demek mümkün değil. Bahsedilen örnekte, Yapay Zeka, almak istediğimiz ürünleri yüzde 5 oranıyla kesin biçimde tahmin ediyor. Başka bir deyişle, tavsiye edilen 20 üründen birini gerçekten satın alıyoruz.

Şimdi düşünce deneyine geçecek olursak, Amazon’un Yapay Zekasının, bizler hakkında daha fazla bilgi topladığını düşünelim: Internet sitelerindeki gezmelerimize ve satın alma davranışlarımıza ek olarak, sosyal medyayı da içine alacak şekilde çevrimiçi ve tüm satın alma davranışlarımızı da kapsayacak,çevrimdışı verileri toplayacak. Sadece ne satın alacağımızı değil, aynı zamanda, mağazaya ne zaman gideceğimizi, hangi bölgede alışveriş yapacağımızı, nasıl ödeyeceğimizi ve daha fazlasını bilecek.

Yapay Zekanın tüm bu data öngörülerini değiştirmek ve geliştirmek için kullandığını düşünün. Data bilimcileri, mühendisler ve motor öğrenme uzmanları, öngörü motorunun doğruluğunu çevirmek için bıkmadan yorulmadan çalışmaya devam ettikçe Amazon’un stratejilerinde hangi yönde değişiklikler olacak?

Yapay Zekanın tahmin doğruluğu öyle bir hale geliyor ki Amazon’un akıl setinde değişiklik yapması Amazon’un yararına oluyor. Öngörü kısmı o kadar iyi bir şekilde çalışıyor ki, Yapay Zekanın alacağınızı öngördüğü ürünleri daha siz sipariş etmeden göndermesi Amazon için daha kârlı bir hale geliyor. Amazon, almak isteyeceğinizi tahmin ettiği kutularca ürünü her hafta size gönderecek ve daha sonra siz kendi evinizin rahatlık ve uygunluğunda, teslim aldığınız kutulardan kalmasını istediğiniz ürünleri seçerek alışverişinizi yapacaksınız.


Bu yaklaşımın Amazon için iki tane faydası var. İlki, siz ürünleri herhangi bir yerden almadan ürünler size uygun bir şekilde evinize geldiği için rakip şirketlerden ürünleri satın alma olasılığınız daha da azalıyor. İkincisi, tahminsel kargolama, almayı düşündüğünüz ancak çevrenizde bulamadığınız ürünleri satın alabilmeniz için sizi dürtüyor. İkisinde de Amazon bu durumdan dolayı büyük kar edicek. Öngörü yapısını yeteri kadar çevirmek, Amazon’un “önce alışveriş sonra kargolama” olarak adlandırdığı iş modelini “önce kargolama sonra alışveriş” modeline dönüştürecek.Tabii, alışveriş yapan insanlar istemedikleri ürünleri geri çevirmenin yükümlülüğüyle uğraşmak istemeyebilir. Bu nedenle, ürün geri dönüşleri için gerekli olacak, müşterinin beğenmediği ürünleri uygun bir biçimde toplayacak bir kamyon filosu oluşturmak gibi altyapı işlerine yatırım yapılabilir.

Stratejistler, tüm bunların doğrultusunda iki soru ile karşılaştı. İlk olarak, kendi içlerinde ve çalışmalarında, öngörü motorlarının nasıl ve ne hızda döneceğini daha iyi kavramak için yatırım yapmalıydılar. İkinci olarak, alan ekonomisindeki etkileşimler aracılığıyla oluşturulacak strateji seçenekleri hakkında, Amazon için düşülen düşünce deneyine benzer bir tez geliştirerek, yatırım yapmalılar diyebiliriz. Yani bir Yapay Zeka stratejisini başlatmak için kapsayıcı bir tema aramayı beklemeyin, o temayı oluşturmaya başlayın.