Başarılı reklam kampanyalarıyla tanıdığımız aynı zamanda İsveçli mobilya üreticisi IKEA, 30 Ekim 2017 Çin’de yayımladığı reklam filmiyle sosyal medyada büyük tepki topladı. Reklama tepki gösterenlerin, eleştirdikleri nokta ise reklamın cinsiyetçi olmasıydı.

Yaklaşık olarak 30 saniye uzunluğunda olan reklam filminde, Çinli bir kız onun sevgilisi olduğunu iddia eden bir adamı ailesinin evine getirdikten sonra, annesi ona “Erkek arkadaşını geri getiremiyorsan bana anne deme!” diyor. Daha sonra ise “her gün kolayca kutlama yap” mesajıyla birlikte, kızın annesi ve babası, çeşitli IKEA ürünleriyle yemek masasını bir ziyafet masasına dönüştürüyorlar.

Design Taxi’nin yaptığı habere göre Çinli sosyal medya kullanıcıları, özellikle de bekar kadınlar, Çin’in sosyal paylaşım sitesi Weibo’da, annenin kızına söylemiş olduğu sözlerden dolayı reklamı “cinsiyetçi ve çarpık” olarak nitelendirdiler ve bu nedenle reklama karşı duydukları öfkeyi dile getirdiler Bir Weibo kullanıcısı ise bu reklamla ilgili olarak nokta atışı denebilecek bir yorumda bulundu: “IKEA’ya sormak istiyorum. Böylesi bir reklamı ana vatanları İsveç’te göstermeye cesaret ederler miydi?

Söz konusu reklam Çinli sosyal medya platformu Weibo’da ‘cinsiyetçi’ ve ‘üzücü’ eleştirileri aldı. Eleştirilerin ardından resmi siteden bir açıklama yapan IKEA oluşan yanlış algıdan ötürü özür dileyerek reklamı geri çekti.

Reklamı izlemek için;

Kaynak için tıklayın