Önceden yapmış olduğumuz Erkan Saka ile hoş sohbete bir yenisini daha ekledik.Bir önce ki sohbetimizde Erkan Saka’yı kendini nasıl ifade ettiğiyle tanımıştınız şimdi ise İstanbul Bilgi Üniversitesi iletişim fakültesi/iletişim tasarımı ve yönetimi bölümünde Yardımcı Doçent Doktor olan Erkan Saka ile Dijital Oyun Tasarımı ve yaptıkları projeler hakkında konuştuk.

 

  • Size Göre Dijital Oyun Nedir?

Genel olarak oyun kavramı hayati bir kavram; genellikle ciddiyetin dışında,iş alanının dışında bir şey gibi gözüküyor ama kültürel normların oluşumunda oyunun kendisi çok önemli.Dijital oyun oyunun gündelik hayata geçmesini daha çok sağladı;akıllı telefonlar üzerinde yürürken ayaktayken veya istediğiniz bir zaman diliminde rahatlıkla oynayabiliyorsunuz.Bunların özel makineli gelişmiş halleri var x box gibi yada pc tabanlı dev bir alan var. Bu bahsettiğimiz makine yada pc tabanlı oyunların oyun dışı alanlarda kullanımı arttığında oyunsallaşma gözlemliyoruz.

 

  • Siz Oyun Oynuyor musunuz ?

 

Düzenli olarak oynuyorum. Football Manager, Civilization oynadıklarım arasında en sık oynadığım oyunlar. Daha çok strateji oyunlarını oynuyorum. Bahsedebileceğim oyunlardan bir tanesi de Demokrasi 3; ülke yönetiminden hoşlananlar için iyi bir seçenek.

 

  • Oynanılan Oyunlara Erişmek İsteyenler Nasıl Erişebilir?

 

 Sosyal ağlar gibi bir çok platformları çıkmaya başladı.Şimdilerde en büyüğü Steam dediğimiz uygulama. Steam’i indirdiğinizde oyun satın alıp oynuyorsunuz,kim ne oynamış görüyorsunuz yada multiplayer oynayabiliyorsunuz.

 

  • Oyunlar Hakkında Vermek İstediğiniz Tavsiyeler Nelerdir?

 

Oyunların tabi ki zararları olabiliyor.Ama buradaki önemli nokta zarar kısmını azaltacak geri manevralar yapmak gerekiyor. Burada en çok zarar çocukların üzerinde görülüyor diye düşünüyorum.Onları kontrollü ve disiplinli bir şekilde oynatmak bir çözüm olacaktır.Oyundan anlayan birileri yönlendirirse daha olumlu sonuçlar alınabilir.Oyuna tamamen anksiyete şeklinde bakıldığında sorunların büyümekte olduğunu düşünüyorum. Bir diğer yandan şiddet sorunu da var tabi.Oyunda şiddetin olması gerçek hayatta var olduğunu gösterecek diye bir şey yok zaten bunun kanıtı da yok çok nadiren karşılaşılan bir sorun.Tabi ki dikkat edilmesi gerekiyor. Kontrol altında oynandığı sürece bir sorun olmayacaktır.

  • Dijital Oyun Tasarımı Bölümünün Kurucuları Kimlerdir?

  Bu proje dekanlığında desteklediği Halil Nalçaoğlu’nun bizzat ilgilendiği , Aylin Seçkin, Tonguç İbrahim Sezen gibi değerli iki eğitimcinin de çok emeği olan bir bölümdür.

  • Dijital Oyun Tasarımı Bölümü Ne Zaman Açıldı Ve Neler Yapmaktadır ?

Bu bölüm okulumuzda üç yıllık,ilk mezunlarını seneye verecek.Bu sektör dijitalleşme ve oyun tarafıyla çok hızlı büyümekte,bu sebepten dolayı okulumuzda dijital oyun tasarımı bölümüne ihtiyaç duyuldu.Yaratıcı düşünceyi teknik ve organizasyonel beceri ile harmanlayabilecek oyun tasarımcıları yetiştirmek üzere kurulmuştur.İstanbul Bilgi Üniversitesi Dijital Oyun Tasarımı Bölümü,Türkiye ve dünya oyun alanında eğitimli yaratıcı iş gücü sağlamak amacıyla da faaliyet göstermektedir.

 

  • Dijital Oyun Tasarımı Bölümü İçinde Neler Oluyor?

 

 Dijital Oyun Tasarımı Geleneğinin geliştirilmesi için okulumuzda GameJam etkinlikleri düzenlenmektedir. Aslında bu bir heketom bu kelime yavaş yavaş türkçeye de yerleşti ve bir çok alanda da yapılmakta oyun için yapılanına da GameJam denmekte. Belirli bir süre belirleyip katılımcıları bir arada tutuyorsun o anda etkinliğin başında temayı vermiş oluyoruz.Katılımcılar etkinlik süresince oyun üretiyor ve etkinliğin sonunda jüri birinciyi ilan ediyor. Birinci diyoruz ama burada esas önemli olan şey katılımcıların network kurması,beraber çalışmayı öğrenmesi çünkü genelde oyun denen şey tek başına yapılamıyor. Bu yüzden iletişiminde çok önemli olduğunu söyleyebiliriz.

 

  • Bölümün En Yakın Hedefleri Nelerdir ?

 

Bölümde teknolojik gelişmeler sürekli takip ediliyor,güncellemeler yapılıyor.Mobil oyun tasarımına daha çok yatırım yapmak lazım. Yurt dışında olan oyun sektörünü ilgilendiren etkinliklere gitmeyi planlıyoruz; en azından bir takım indirimler sağlayarak öğrenci arkadaşlarımızı yollamak istiyoruz. Bir müzede özellikle kadın üreticilerin,sanatçıların dijital sanat alanında eserlerini sergileyebilecekleri bir hazırlık içindeyiz.Öğrencilerimiz fakültenin televizyon-YouTube kanalında bir oyun programına başladılar.