Sosyal medyanın bir markanın halkla ilişkileri ve itibar yönetimi için bir araç olduğundan “Bir PR Aracı Olarak Sosyal Medya” adlı yazımızda bahsetmiştik. Bazı markalar bu yönetimi çok iyi yapıyor ve reklam bütçelerini çok aza indirebiliyor. Bunlardan biri de son zamanların en çok konuşlan isimlerinden biri olan Elon Musk’ın sahibi olduğu Tesla.

 Tesla, bir Silikon Vadisi otomotiv ve teknoloji şirketi, elektrikli otomobiller alanında da lider. Yüksek sınıf, lüks otomobil üretmenin yanında aynı zamanda evler için güneş enerjisi panelleri de üretiyor.

 Elon Musk yalnızca Tesla’nın değil aynı zamanda SpaceX adlı özel bir uzay istasyonunun da sahibi. Şuan da Forbes’un en güçlü insanlar sıralamasında 21. sırada bulunuyor. Tesla’nın başarılarının çoğunun Elon Musk sayesinde olduğu yadsınamaz bir gerçek. Musk’ın söyledikleri ve sıra dışı yöntemleri Tesla’yı göz önüne çıkartıyor.

 Tesla’nın diğer çoğu otomotiv şirketleri gibi yüksek bir reklam bütçesi yok. Global Equities Research’ün yayınladığı bir rapora göre Tesla’nın araç başı reklam bütçesi 6 dolar. Ondan sonra gelen marka olan Toyata’nın bütçesi ise araç başı 248 dolar. Peki bu kadar büyük ve lüks bir şirket nasıl oluyor da bu kadar düşük bir reklam bütçesi ile bu kadar başarılı olabiliyor?

 Bunun bir nedeni Tesla’nın müşteri profilinin belli olması. Diğer arabalardan farklı bir klasmanda. Hedef kitle zaten Tesla’yı bilen kişiler. Bu tür bir müşteri profiline sahip olmaları müşterilerinin markaya sahip çıkmasını ve sadık olmasını sağlıyor. Owned media’yı  yani sahip olunan medyayı çok iyi kullanıyor. Örneğin; Elon Musk Twitter’da 7 milyondan fazla takipçiye sahip. Attığı tweetler takipçiler tarafından retweet ediliyor ve milyonlarca daha insana ulaşıyor.

  Sosyal medyadaki bu hareketlilik medyanın bunu malzeme olarak kullanmasını sağlıyor. Bu şekilde owned media, earned media haline geliyor.

 Geçtiğimiz günlerde bu konuya uygun bir örnek ile karşılaştık. Cumhurbaşkanı ile görüşmek için Ankara’ya gelen Elon Musk Türkiye’den iki fotoğraf paylaşmıştı. Bu iki fotoğraf Anıtkabir’de çekilen fotoğraflardı. Atatürk’e göstermiş olduğu ilgi ve saygı sayesinde binlerce Türk’ün taktirini topladı. Instagram’daki bu paylaşımı hesabında en çok beğeni alan paylaşımı oldu. Bu sayede hem Türkiye’deki takipçi sayısını arttırdı hem de şirket bilinirliğini arttırdı. Yaptığı paylaşım günü Amerika’da internette “Atatürk” araması çok yükseldi. Sosyal medyanın gücünün sadece bir paylaşımla nasıl olduğunu gösteren bir örnek oldu. Tesla, şirketin öne çıkması için Elon Musk’a güvenirken, diğer şirketler reklamlarına ve yaratıcı kampanyalarına güvenmek zorunda. Kurucuların marka bilinirliği ve başarısına örnek olan bir diğer insan da Apple’ın kurucusu Steve Jobs’du.

 Tesla gibi bir çok marka reklam bütçesini az tutarak sosyal medyayı iyi kullanımlarından dolayı diğer markalardan fark yaratıyor. Tabi bu durum kimi zaman yanlış kullanım yüzünden tam tersi şekilde sonuçlanabiliyor. Bu duruma düşmemek için sosyal medya kullanımında stratejinin doğru belirlenmesi ve alanın doğru kullanılması gerekiyor.

PR ve Sosyal Medya yazımızı okumak için tıklayın