Video oyunlarına ilgi ve bu sektör geçtiğimiz son bir kaç senede giderek büyüdü. Video oyunları, bilgisayar oyunları yıllar önceki gibi evde tek başına veya arkadaşlarınla oynanan bir şey olmaktan çıktı ve turnuvaları, finalleri yapılan bir spor haline geldi. E-spor adı altında karşımıza çıktı.

 Bu oyunları oynayıp yarışmalara katılanların sayısı çok büyük. Bunun yanında oyunu oynamayıp oyun oynayanları izleyenlerin sayısı da bir hayli yüksek.SuperData Research adlı bir şirketin yayınladığı yeni rapora göre oyun videosu içerikleri HBO, Netflix, ESPN ve Hulu abonelerinin toplamından daha çok kişinin takip ettiği belirtildi. Bunun hiç de azımsanamayacak bir sayı olduğunu söyleyebiliriz.

 Bu içerikleri izlemek için izleyiciler başlıca iki kanala başvuruyor. Bunlardan birincisi Amazon’un sahip olduğu Twitch. İkincisi de Google’ın sahip olduğu YouTube. Twitch canlı yayınlar sunarak gücünü sağlarken YouTube popüler içerikleri izleyicilerine sunması ile öne çıkıyor. 2016 yılına ait raporda Youtube’un 517 milyonluk izleyici kitlesine sahip olduğu, 2. sıra da ise 185 milyon izleyici ile Twitch’in geldiği belirtiliyor. Genel olarak YouTube Gaming ve Twitch’in izleyici kitlesinin toplamının bahsettiğimiz diğer kanallardan daha fazla olduğunu biliyoruz. HBO 130 milyon kişi, Spotify 100 milyon kişi, Netflix 93 milyon kişi tarafından kullanılıyor. 2017 için öngörülen kullanıcı sayısı ise YouTube için 562 milyon kişi, Twitch için ise 212 milyon kişi.

  Çoğu kişiye ilginç gelebilecek verilerden biri ise bu izleyicilerin demografik özelliklerine bakıldığında izleyicilerin %46’sının kadın olması. Yani ilk akla gelen tablo doğruyu çok yansıtmıyor. Kadınlar da neredeyse erkekler kadar video oyunlarına meraklı.

 Rapor göz önünde bulundurulduğunda şirketlerin neden video oyunlarına bu kadar yatırım yaptığını ve önem verdiğini görmek mümkün.

E-sporlar hakkındaki yazımızı incelemek için tıklayın.