Kodlama demek, programların sözcük anlamıyla belli şartlara ve ahenge göre yapılması öngörülen işlemlerin bütünüdür. Programlama ise bilgisayara ya da elektronik devre ve mekanik sistemlerin bir araya gelmesiyle oluşan düzeneklere bir işlemi gerçekleştirmek için yazılan komutlar dizisinin bütünü veya bir kısmı olarak tanımlayabiliriz.

Neden çocuklar kodlama öğreniyor derseniz, bilgisayar alanında önemi çok olan isimlerin hepsinin birleştiği özellik, küçükken programlama öğrenmiş olmalarıdır. Teknolojideki yenilikler sistematik ve alternatif düşünme becerisini yükselten, durumlar arasındaki bağlantıyı görmeyi sağlayan programlamayı eğlenceli ve öğretici olarak çocuklara öğretebilmek artık mümkün hale ulaşmıştır. Kısacası, programlama öğrenmek insana ; sistematik düşünme, problem çözebilme, olaylar arasındaki ilişkileri görebilme, yaratıcı düşünebilme gibi yetiler kazandırıyor.

Küçük yaşta programlama öğrenmenin öneminin farkında olan programcılar bunu kolay daha kolay hale getirebilmek için çeşitli araçlar ve diller geliştirdiler. Çocuklara programlamayı sevdirecek ve eğlendirecek şekilde hazırlanmış bir çok uygulama bulunmaktadır. Aralarında dünyanın en meşhur programcıları aynı zamanda büyük teknoloji firmalarının kurucularından Sergey Brin, Mark Zuckerberg ve Bill Gates ‘in de yer aldığı bir grup programcı Amerika’da programlama öğrenmenin yagınlaşması için bir proje başlattılar ve Code.org’ u kurdular.

Son olarak, Kodlama eğitimi neden ve ne zaman başlamalı sorusunun cevabına gelirsek şöyle demek yanlış olmaz sanırım.Kodlama işlemi ve eğitimi sunduğu temel yararların dışında çocukların yeteneklerini de geliştirebilme özelliğine sahip. Uzmanlar, bilgisayar programlama işleminin temellerinin öğretilmesi sayesinde çocukların program çözme yeteneklerinin önemli ölçüde artabileceğini belirtiyor.

Kaynak için tıklayın.