İsveç’in başkenti olan Stockholm’ün kuzeybatısında bir enerji ve ısı santrali yer alıyor. Bu santral, eskiden yakıt olarak petrol ve kömür kullanıyordu ve yakıldığında ise çevre kirliliğine sebep olan bu fosil yakıtlardan kurtulmak istiyordu. Bu amacı gerçekleştirmek için bir süre önce yakıt olarak geri dönüştürülmüş ahşap ve çöp kullanmaya başladı. Bloomberg’in yaptığı habere göre ise bu geri dönüştürülmüş malzemelerin arasında H&M’in merkez deposundan sağlanan 15 ton kıyafet de yer alıyor.

2010 yılında New York Times’ın yaptığı bir haberde, New York şehrinin popüler bölgelerinden biri olan Manhattan’da yer alan bir H&M mağazasının çöpleri arasında daha önce hiç kullanılmamış, yepyeni kıyafetlerin bulunduğunu iddia etmişti. Buna karşılık olaraksa H&M, Bloomberg’e yaptığı açıklamada kullanım açısından herhangi bir sorun teşkil etmeyen kıyafetleri hiçbir şekilde imha etmediğini ifade etmişti. Bununla birlikte H&M, yine de kıyafetlerin küf içerip içermediklerinden ya da şirketin katı kurallarına uyup uymadıklarından emin olmanın, kendilerinin yasal yükümlülüğü olduğunu belirtmişti.

Bu iyi haberin 2010 yılında ortaya atılan bu iddiayla bir alakası var mıdır bilemeyiz ama şirket bir şekilde satışı ve kullanımı mümkün olmayan kıyafetleri güzel bir şekilde değerlendirmeye karar vermiş gibi görünüyor. Hepimiz biliyoruz ki dünya fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjilere geçiş yapmaya çalışıyor. Böyle bir dönemde kullanılmayan kıyafetlerin enerji kaynağı olarak kullanılması ve H&M’in de böyle güzel bir girişime katkıda bulunması umut verici bir olay.

             

Kaynak için tıklayın