Hepimizin farkında olduğu, kimimizin başına gelen, kimimizin sesini çıkardığı, kimimizin ise sessiz kaldığı çok önemli bir konu var; zorbalık. Zorbalık denince aklımıza ilk başta fiziksel zorbalık gelebilir bu nedenle başka tür bir zorbalık olduğunu düşünmeyebiliriz. Ancak zorbalık yalnızca fiziksel değil. Bir çok insanın karşılaştığı bir zorbalık türü var, bu da siber zorbalık. Ve durum sandığımızdan daha ciddi.
Siber zorbalık; elektronik ortamda bir birey veya grubun, diğerlerine yönelik aşağılama, iftira, dedikodu, taciz, tehdit, utandırma ve dışlama gibi rahatsızlık verici eylemleri kapsayan ve her gün binlerce çocuk ve gencin (hatta yetişkinin) fiziksel ve psikolojik zarar görmesine neden olan, hatta intihara kadar sürükleyebilen bir kavram olarak karşımıza çıkıyor.
İnsanlar yüz yüzeyken birbirlerine karşı o kadar sert ve ağır konuşamazken internette anonim olmanın rahatlığı ile her türlü kötü düşüncesini dile getirebiliyor. Tehdit, hakaret ve taciz kimliğin gizli olduğu düşünülerek çok rahat bir şekilde yapılabiliyor.
Bu konuda adım atan marklardan biri Samsung. Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) ile #farkınavar isimli bir kampanya başlattılar.
Kampanyanın birinci adımı “Şiddetin Sesi” adlı filmi yayınlanması oldu. Nejat İşler’in seslendirdiği Şiddetin Sesi filminde, çeşitli yaşlardaki çocukları bildirim sesleri eşliğinde şiddete maruz kalırken görüyoruz. Filmin yapımcılığını Filmpark üstleniyor ve Titrifikir imzası taşıyor.
Kampanyanın devamında Samsung; pilot 20 okulda gençlerin, ailelerin ve öğretmenlerin teknolojinin kötü amaçlı kullanımına karşı farkındalığını ve kişilik haklarının korunması konusunda duyarlılığını artırmayı hedefliyor. Kampanya için aynı zamanda bir mikrosite yapıldı. Bu siteye http://www.samsung.com/tr/sosyal-sorumluluk/siber-zorba-olma/ adresinden ulaşabilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz.
Eleştiri, hakaret, kişisel bilgi ve fotoğrafların ifşa edilmesi, linç kampanyaları siber zorbalık örnekleri. Sosyal medyanın bu denli yaygınlaştığını düşünürsek siber zorbalığından giderek büyüdüğünü ne yazık ki görebiliriz. Samsung’un verdiği verilere göre ülkemizin %20’si siber zorbalığa maruz kalıyor. Bu hiçte azımsanacak bir oran değil.
Umarız ki bu tür kampanyalar artar ve insanların bu konuda bilinci artar. Aynı zamanda umuyoruz ki bir süre sonra bu tür kampanyalara gerek duymayız. Hepimizin bu konuda duyarlılığı sayesinde fark yaratabiliriz. Siber zorbalığın farkına var.