Dijital alandaki pazarlama uygulamalarının öneminin daha da arttığı bu dönemde bugün, yaklaşık 2.5 milyar insan aktif olarak sosyal medya kullanıyor ve bu ağların sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. Tüm dünyada öğrenmeye programlanmış yazılımların ve mobil kullanım hızla artıyor, nesnelerin interneti ve yapay zeka gibi teknolojilerde büyük yükselişler görülüyor. 2018, dijital alandaki pazarlamanın yılı olacak!
İşte 2018 yılının beklenen trendleri :
Fijital Pazarlama
Henüz Türkiye’ de adı yeni geçmeye başlayan bu kavram, dünyada yaklaşık beş sene önce başlamış. Fijital pazarlama, fiziksel ile dijital deneyimleri harmanlayarak tüketiciye en doğru yoldan ve ölçümlenebilir şekilde ulaşılmasını sağlayacak yöntemlerden biri olacak.
Yapay Zeka
Tıpkı canlılar gibi topladıkları verileri işleyerek yeni şeyler öğrenen ve insanlara öğreten, kendi aralarında kendilerine ait lisan ile iletişim kuracak hale gelen yapay zekalar, artık birçok alanda hizmet vermeye başlayacak makine ve yazılımlardan oluşuyor. Bu öğrenen makinelere en yakın örnek, kimin profilinde daha fazla vakit geçirdiğinizi, hangi gruplara ait olduğunuzu, hangi sayfaları takiplediğinizi ve yorumladığınızı yani sizi profil eden yazılım, Facebook. Bu yazılımların sayısı giderek artacak ve pazarlama dahil dijital sektörler içerisinde hedef kitlelerini doğru tespitine bir adım daha yaklaşılmasına olanak sağlayacak.
Mesajlaşma Aplikasyonları
Dünya genelinde aynı anda milyarlarca bir ileti, bir kullanıcıdan diğerine yada diğerlerine iletiliyor. Baş döndürücü bir sayı elde eden mesajlaşma aplikasyonlarının sayısı ve içerisine yerleştirilen reklam alanlarının artması beklenirken bu trendi başlatan MIRC , son dönem yerini Whatsapp alarak hızla yükselişini sürdürüyor.
Live Streaming Videolar
Her zaman her yerde önemini koruyan ‘içerik’ gümüşse ‘videolu içerik’ adeta altın oldu. Tüm sosyal medya platformlarında ‘live streaming’ destekli bir altyapı ile birlikte ‘izle ve geç’ her platformda daha da yayılacak. Facebook ardından Twitter’ ın da başlattığı video içeriklerine dair düzenlemeleri kullanıcıların ve bu alanın ilgililerine daha sık paylaşım yapma imkanı sağlıyor.
AR Pazarlama
Augmented Reality (Artırılmış Gerçeklik), son zamanların en popülerlerinden. ‘Black Mirror’ dizisinde de bahsedilen bir konu olan AR, pazarlama ve reklam sektörlerinin ilgi odağı. Cihazların cisim tanıma özelliği kullanılarak, sanal nesnelerin gerçek görüntülerini elde eden AR, müşteriler ile bağlantı kurma ve katılımı artırma açısından da yenilikçi ve yaratıcı bir yol olarak pazarlama dünyasına hızlı bir giriş yapacak. Bu teknolojinin yaratacağı pazar, 2022 yılında toplam 117.4 milyar dolara ulaşacağı tahminler arasında.
Kısa Süreli İçerik
Paylaşılan içeriklerin belirli bir süre yayında kaldığı Periscope, Snapchat, Scorp gibi uygulamalara ek olarak bu durum markaların da stratejilerindeki düzenlemelerinde de yer alıyor. Facebook canlı yayınları ve Instagram Stories gibi uygulamalar ‘hızlı ve sonlu içerik’ kavramını da destekliyor.
VR Pazarlama
Virtual Reality (Sanal Gerçeklik) ve 360 derecelik videolar sayesinde pazarlama uzmanları, hedef kitleleri ile daha sağlıklı iletişim kurabileceklerine inanıyor. Markaya karşı sempati kazanmada , onları daha iyi anlamalarına yardımcı olacağına inanan pazarlamacılar, sanal gerçeklik deneyimleri sayesinde kurum/müşteri ilişkisinde daha da olumlu gelişmeler yaratılacağını düşünüyor.
Sanal Paralar
Sanal paranın web dünyasında girişiyle müthiş bir popülerliğe dönüşen Bitcoin, hiçbir merkezi otoriteye bağlı olmamasıyla dikkat çekiyor. Başlı başına tek para birimi bu değil üstelik…Günümüzde Bitcoin dışında oldukça bilinir hale gelen ve ‘altocin’ olarak adlandırılan Ethereum, Litecoin, Namecoin, Primecoin, Zcash gibi birçok yeni sanal para birimi mevcut. Bu sanal paralar dijital alanın yükselen devi olacak bir trend arasında!