Bu yazımızda hızla değişen halkla ilişkiler sektörünün dijital ile birlikteliğinden doğan fırsatları öngörebilmek, daha etkili kampanyalar yürütebilmek, paydaşları ile daha kaliteli bir iletişim ağı kurabilmek kısaca profesyonel bir PR uzmanı olabilmek için gerekli 9 özelliği topladık;
- Tutkulu Olma
Gerçek tutku, kariyerinizin ana yakıtıdır. Öğrenmenizin ve gelişmenizin kapsamını ve hızını, performansınızla birlikte tanımlayan şey budur. Yaptığınız şey hakkında tutkulu değilseniz, o halde bunu kesinlikle iyi yapmayacaksınız demektir. Meraklı ve heyecanlı olmak motivasyonu stabil seviyelerde tutar ve ilerlemenize yardımcı olur.
- Görsel Düşünebilme
Etkili bir yazar olmak ve sözcükleri iyi kullanabilmek herhangi bir PR veya iletişim uzmanı için hala bir zorunluluktur. Fakat son dönemlerde, markanızı veya hizmetinizi müşterilerinize ve paydaşlarınıza görsel olarak sunmanın önemi bir hayli artmıştır. İçerik yaratma ve dağıtma konularında kuralların ve sınırların dışında düşünebilmek anahtar noktadır. Bu noktada görsel yaratıcılık devreye girer; fotoğraflar, videolar, infografi, video enformasyon gibi alanlarda kendini geliştiren uzmanlar alışılmadık fikirleri üretmede ve hikaye anlatımına yeni bir perspektif katmakta zorluk çekmezler.
- İyi Dinleyicilik
Dinleyebilme yetisinin önemi oldukça kritik, aktif olarak dinlemezseniz iletişim kuramazsınız, dinlemeden kurduğunuz ilişkilerde de başarılı olamazsınız. PR tamamen gazeteciler, blogcular, müşteriler, ve tüketiciler ile ilişki kurmaktan ibarettir. Kitlenizi anlamak güven oluşturmaya yardımcı bir unsurdur. Özellikle sosyal medya çağında, herşey iki-yönlü konuşmalar üzerine kurulur ve bu konuşmalara müşterilerinizi tavlamak için aktif olarak katılmanız gerekmetedir. Katılım dinliyerek başlar işte bu yüzden sosyalleşin ve dinlerin!
- Empati Kurabilme
PR ile Psikolojinin birbirleriyle oldukça ilişkili olduğuna sık sık değinirim. Tıpkı daha önce de belirttiğim gibi ilişki kurabilmek için kitlelerinizi anlamanız gerekir. Bu, insan doğasını anlamanız ve diğer insanların bakış açılarını benimseyebilmeniz anlamına gelir.
- İdealist
Sürekli öğrenmek isteyin, seminerlere ve konferanslara katılmayı, blogları ve kitapları okumayı hatta yazmayı, eğitim programlarına katılmayı, harekete geçmeyi ve proaktif olmayı kendinize öğretin. İdealist olmazsanız olmak istediğiniz yere asla varamazsınız unutmayın rüyalar gerçek olmaz, onlara biz ulaşırız.
- Bilgiye Aç
Az önce bahsettiğimiz rüyaları gerçekleştirmek için gelişmek ve dolayısıyla öğrenmeye ihtiyaç duyarız. Aktif ve proaktif olarak yeni bilgi ve beceriler aramalı ve geliştirmelisiniz. Dijital ve sosyal platformlar size sürekli bir şeyler öğretir. Bu platformları fayda sağlamak için kullanamıyorsanız, müşteriye nasıl fayda sağlayabilirsiniz ki? Öğrenmeye duyulan açlık ve biraz entellektüel merak ile başarılı bir kariyerin kapılarını aralayabilirsiniz.
- Vizyon Sahibi
Kimse tam anlamıyla geleceği göremez, ancak profesyoneller olarak en azından önümüzdeki yılların analizini yapabiliyor olmalıyız. Müşterilerin ve işletmelerin etkilenebileceği eğilimleri öngörebilmeliyiz. Büyük miktarlarda ki verilerden faydalanarak, yeni gelişmekte olan araçları, ağları ve Teknik desenleri görüp, analiz ederek tanımak büyük önem arz ediyor. Sıradışı bir iş sunmak istiyorsanız, kampanyalarınız ve projelerini uzun vadeli sürdürülebilir sonuçlara odaklanmalıdır.
- İş Dünyası Sezgileri
f ve proaktif olarak yeni bilgi ve beceriler aramalı ve geliştirmelisiniz. Dijital ve sosyal platformlar size sürekli birşeyler öğretir. Bu platformları fayda sağlamak için kullanamıyorsanız, müşteriye nasıl fayda sağlayabilirsiniz ki? Öğrenmeye duyulan açlık ve biraz entellektüel merak ile başarılı bir kariyerin kapılarını aralayabilirsiniz.
Eğilimleri ve araçları tanımak için bilgi ve vizyon için susuzluğa ihtiyacınız vardır, ancak bu eğilimlerden yararlanmanın yollarını bulmak ve böylece şirket performansını iyileştirmek ve kurumsal hedefleri gerçekleştirmek için alt çizgiyi neyin etkilediğini görmek için analitik düşünme ve yönetim becerilerine gereksiniminiz olacak.
- Özsaygı Sahibi
Sağlıklı ve fit olun. Fiziksel olarak uygun değilseniz, zihinsel olarak da uygun olmayacaksınız. Düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme beyninize ve bedeninize dinçlik katar. Sizi daha üretken, daha becerikli, daha enerjik, daha yetenekli bir hale getirecektir.