Dünyanın fabrikası olarak nitelendirilen Çin hızla büyümeye devam ediyor. Yıllık ortalaması yüzde 6 ila 7 arasında büyüme yakalamış olan bu ülke hâlâ Amerika ve Euro bölgesinden yaklaşık 5 kat daha hızlı gelişme kaydediyor. Dünyanın en büyük 2. ekonomisi olan ve 2 trilyon 97 milyar dolar yıllık ihracat yapan ülke üretilen tüm kişisel bilgisayarların yüzde 90’ını, cep telefonlarının yüzde 70’ini, klimaların yüzde 80’ini, kömür üretiminin yüzde 48’ini, güneş enerji panellerinin yüzde 80’ini, ayakkabı üretimin yüzde 63’ünü kendi başına karşılıyor.

Tüketicilere, “Dünyanın en ucuz ve kalitesiz ürünleri nerede üretilir?” diye sorulsa büyük bir ihtimalle yanıt Çin olacaktır. “Made In China 2025” projesiyle beraber bu düşünce tamamen değişebilir. Çin, Mayıs 2015’te açıkladığı bu yeni konsepte göre “ucuz işgücü merkezi” olmaktan “inovasyon merkezine” dönüşmeyi amaçlıyor. Bu amaçla, orijinal ekipman üreticisi (OEM) değil orijinal marka üreticisi (OBM) olmak istiyor (Günümüzde Çin mallarının yüzde 90’ı OEM ürünlerinden oluşmaktadır). WEF’in Küresel Rekabet Endeksinde rekabet potansiyeli açısından 28. sırasında yer alan ülke 2025’e ulaşıldığında üretim kalitesini Almanya ve Japonya gibi ülkelerin seviyesine çıkarmayı planlıyor. Bu amaç için şuandan itibaren yapay zekaya yatırım yapmayan başlayan Çin 2030 yılına kadar bu alanlara 150 milyar dolarlık bir bütçe ayırmıştır. Huawei gibi firmalar sürücüsüz araç çalışmaları içerisindeyken, Google kendi bünyesindeki en büyük yapay zeka merkezini Pekin’de kuruyor. Ülkede şimdiden akıllı imalatta ilk 109 pilot proje için ortalama verimlilik yüzde 38 artarken, işletme maliyetleri yüzde 21 düşüşe geçmiş halde.

Made in China 2025 projesinin hedefleri şöyle:

1. Endüstriyel Teknoloji Araştırma Merkezlerinin Kurulması: İnovasyon ve teknolojik gelişme hedefiyle kurulacak olan bu merkezlerin sayısının 2025’e kadar 40’ a ulaşması amaçlanıyor.

2. Akıllı Üretim Tesislerinin Meydana Getirilmesi: 2025 yılına kadar endüstride akıllı üretime geçilmesi işletme maliyetleri ve hata puanının yüzde 50 azaltılması hedefleniyor.

3. Kalite Artırma Uygulamalarının Yapılması: Ürün kalitesinin artırılması ve tüm girdilerde yerli üretim oranının yüzde 70’e çıkarılması planlanıyor.

4. Yeşil Üretime Geçilmesi: Dünyadaki sera gazı salınımında büyük paya sahip olan Çin, ağır kimya sanayilerindeki enerji ve kaynak tüketiminin kirletici emisyon miktarını yüzde 20 oranında azaltılmayı ve gelişmiş Avrupa ülkelerindeki yeşil tesislerin seviyesini yakalamayı planlıyor.

Yüksek Teknoloji Tesisleri Kurulması: Yüksek teknolojik ürünlerde dışa bağımlı olan ülke 2025 yılına kadar deniz mühendisliği, akıllı şebeke donanımı, uçak ve uçak motorları, nükleer güç santralı ekipmanları, tıbbi teknoloji ve daha pek çok gelişmiş teknolojik ürünlerde dışa bağımlılığa son vermek amaçları arasında.

Made in China 2025 stratejisine göre ülke 10 temel sektörde gelişmeyi amaçlıyor.

Kaynak için tıklayın..