Facebook, Messenger Kids uygulamasına ilişkin iki dijital sözleşme bulunuyor: kullanıcı sözleşmesi ve gizlilik sözleşmesi .

Çocuklar doğrudan Facebook hesap sahibi olamadığı için, ebeveynlerden birine ait Facebook hesabı üzerinden Massenger Kids uygulaması yönetiliyor. Bu nedenle, her iki sözleşmeye de ana Facebook hesap sahibi veli onay veriyor.

Kullanıcı sözleşmesi toplam 11 madde olarak oluşturulmuş. En önemlileri:
– Facebook, çocuğun kişisel bilgilerini ve çocuk tarafından paylaşılan içerikleri “toplama”, “kullanma” ve “paylaşma” hakkına sahiptir (md.2).
– Çocukların paylaştığı fotoğraflar ve videolar gibi fikri mülkiyete giren içeriklere ilişkin Facebook, fikri mülkiyet lisansına sahip olmaktadır. Başka bir ifadeyle, Facebook bu içerikleri kullanabilir, kopyalayabilir, dağıtabilir, değiştirebilir, türevlerini yaratabilir ve kamuya açabilir (md.3).

Gizlilik Politikasında ise Facebook’un hangi verileri topladığı ve bu verileri nasıl kullanıp kimlerle paylaştığına ilişkin detaylar bulunuyor. Facebook, çocukların login bilgileri haricinde ad ve soyadı, doğum tarihi ve cinsiyeti gibi kişisel bilgileri de topluyor. Ayrıca, Facebook‘un, çocukların arkadaşlarına gönderdiği yazılı, sözlü veya video her türlü mesajı, fotoğrafları, videoları, çıkartmaları, gifleri, kamera efektlerini, oyun skorlarını vb her türlü içeriği de toplama hakkı bulunuyor. Çocukların bağlantılı oldukları kişiler ve bu kişilerle etkileşimine ilişkin her türlü bilgi de toplanan verilerden.

Facebook, bu verileri Facebook grubunda yeralan diğer şirketlerle paylaşma hakkına sahiptir.

Temelde baktığımızda, kullanım şartları ve toplanan veriler yönünden Messenger Kids uygulamasını kullanan çocuklar ile Facebook hesabı olan yetişkin bireyler arasında çok önemli bir farklılık bulunmuyor. Ancak, toplanan verilerin ne şekilde kullanılıp kimlerle paylaşılacağına ilişkin maddelerde önemli farklılıklar göze çarpıyor. Facebook, yetişkinlere ait bilgi ve verileri reklam ve hizmet sunumunda kullanabilir ve reklam müşterileri dahil her türlü üçüncü tarafla paylaşabilirken çocuklara ait bilgi ve verileri sadece Facebook grup şirketleri içerisinde paylaşma hakkına sahiptir. Diğer bir ifadeyle, Facebook çapraz satış yapabilir.

Facebook grup şirketlerini merak edenler için buraya not edelim:
– Facebook Payments
– Atlas
– Instagram
– Onavo
– Moves
– Oculus
– WhatsApp
– Masquerade
– CrowdTangle

Son olarak, bir çocuğun 6 ila 13 yaş arasındaki dönemine ilişkin toplanan bu bilgi ve verilerin, bu çocuk 13 yaşını doldurduğunda artık 8 yıl süresince ciddi şekilde biriktirilmiş ve yapay zeka ile işlenmiş olarak her türlü reklam hizmetine hazır hale gelebileceğini de söylemeden geçmeyelim.

Her gün dijital dünyada pek çok siteye üye olurken ve yine pek çok uygulamayı kullanmaya başlarken bir hamlede tıklayıp geçtiğimiz dijital sözleşmelere en azından şöyle bir göz gezdirmekte fayda var.