ALS (Amiyotrofik Lateral Skleroz) hastalığı, merkezi sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin kaybından ve bu kayıp sonucunda kaslarda güçsüzlük ve erimeye yol açan bir hastalıktır. Seyrek görülen hastalıklardan olan ALS’de ortalama hayatta kalma süresi 4-10 yıl arasında değişkenlik gösterildiği söyleniyor. Haliyle bu kulağa korkunç geliyor çünkü insan ömrü için bu süre çok az. Ayrıca hastalığa yakalananlar hayatı fonksiyonlarını yerine getiremez hale geliyorlar. El ve kollarda başlayan uyuşmalar daha sonra konuşma, yutkunma ve ardından yürüyememe durumlarını da beraberinde getiriyor.

ALS hastalığı ile baş etmenin ne kadar zor olduğu bilincinde olan ALS Association 2014 yılında #icebucketchallenge adlı bir farkındalık kampanyası başlatmıştı. Kampanyanın özeti şuydu; ALS hastalığı ile savaşan insanların acısını kısa bir süreliğine de olsa yaşamak adına buz dolu bir kova suyu başından aşağıya dökmek ve ALS derneğine bağış yaptıktan sonra 3 arkadaşına video ile meydan okumaktı. Birçok ünlü bu kampanyayı desteklediği videolarını sosyal medya hesaplarında paylaşmıştı. Türkiye’de de bu kampanya desteklenmiş ve ALS Derneği’nin bağış ve farkındalık oranı artmıştı.

ALS Derneği tarafından yeni başlatılan kampanya ise #acıyıhisset kampanyası.Kampanyanı içeriği şu şekilde; 1 adet acı biberin tamamını ye veya 100 TL ALS derneğine bağış yap, video çekip sosyal medyada paylaş ve 3 arkadaşına meydan oku.

Dünya’da Andy Cohen, Kelly Clarkson, Rachel Nichol gibi isimler kampanyayı desteklerken,  Türkiye’de Ayşe Arman ile kampanya adından bahsettirdi.

Ayşe Arman’ın Ceyda Düvenci’ye meydan okumasıyla başlayan videolar kısa sürede sosyal medyaya konuşulmaya başlandı. Vlogger’ların da desteklediği kampanya adından söz ettirmeye devam ediyor.

Her insanın karşılaşabileceği bu tür hastalıklar için bu ve buna benzer kampanyalara sosyal medya üzerinden destek verebilir, en azından topluma bir farkındalık kazandırabilir ve  kısa bir süreliğine de olsa ALS hastalarının “acılarını hissedebiliriz”.