Mesleki eğitimimizin başından itibaren bize öğretilen önemli bir ayrıntı vardır, Halkla İlişkiler kampanyaları yalnızca ürünler, hizmetler için değil bir fikir için de yürütülebilir. Fikir PR’ı denince, Martin Luther King Jr., bir din adamı ve aktivist olmakla birlikte başarılı bir halkla ilişkiler uzmanı olarak karşımıza çıkar.

Martin Luther King’in bir PR kampanyası olarak anılan ilk çalışması, otobüste siyahlara ayrılan bölümde yer bulamadığı için beyazlara ait bölüme oturması sebebiyle hapsedilen Rosa Parks’ın tutukluluğunu protesto etmek için Montgomery’de başlatılan, bu ayrıştırıcı yasalar kaldırılmadığı sürece siyahların toplu taşıma kullanmayacağı argümanıyla yola çıkan boykot ve eylemlerdi. Bir senelik boykot süreci sonunda, hükümet 1956’da ilgili yasayı
değiştirerek siyahlara toplu taşıma araçlarında eşitlik haklarını verdi.

Aradan geçen yıllarda faaliyetlerini sürdüren King’in, bir sonraki büyük kampanyasını 8 yıl sonra, Birminham’da siyah halkı ayrıştıran ekonomik yasaları ortadan kaldırmak adına yürütmeye başladı. Birmingham polisi, şiddet içeren bir eylem olmadığı halde Project C olarak bilinen kampanyaya, çok sert karşılık verdi, Martin Luther King de dahil birçok aktivist tutuklandı. Martin savunduğu fikirler uğruna 30 kez hapse girmişti ve bu krizi avantaja çevirmenin bir yolunu buldu. Hapishanede yazdığı, hukuki ve ekonomik eşitsizlikleri eleştirdiği mektup basına sızdırılarak sayısız kaynakta “Birmingham Hapishanesi’nden Mektup” adıyla yayınlandı ve el ilanları olarak bastırıldı. Kimi kaynaklar King’in Birmingham polisinin ırkçı yapısı sebebiyle bu eylemlere sert karşılık vereceğini, tutuklamaların yapılacağını öngördüğünü ve bunun eylemlerin medya görünürlüğünü arttıracağı için Birmingham’ı özellikle seçtiğini iddia etmekte. 1963 yılında sivil hareketin eylemleri karşılık buldu ve protesto edilen konularda yeni yasalar oluşturuldu.


Martin Luther King, medya kanallarını doğru kullanması aracılığıyla tüm Amerika’da yankı bulan aksiyonlarına 1963 baharında bir yenisi ekledi; günümüzde bile hitabet ve yazı yazma kabiliyeti konusundaki derslere konu olacak nitelikteki konuşması, “I Have A Dream”. Bu konuşma Amerika’da milyonları harekete geçirdi, King’in eşit şartlarda yaşayan toplum hayali tüm Amerika’nın savunduğu bir hareket haline geldi.

13 yıl boyunca insan hakları adına yürüttüğü çalışmalarla siyahi halkların kaderini değiştiren King, başından beri başarılı bir programın etkili sözler, doğru yapılmış hamleler ve medyada görünürlük sağlamaktan geçtiğini biliyordu. Bu nedenle oluşturduğu farkındalık projeleri; basın açıklamaları, oturma eylemleri, ekonomik boykotlar gibi şiddet içermeyen eylemler ve başarıyla yürütülmüş lobicilik faaliyetleri gibi ancak usta bir halkla ilişkiler uzmanının böylesine nizami şekilde hayata geçirebileceği, günümüzde hala faydalanılan kararlar ve hamleler içerdi.