Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü, her yıl 8 Mart’ta kutlanan ve ABD tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. Bugünün hikayesi 1857 yılında ABD’de yaşayan bir felakete dayanmaktadır.

8 Mart 1857 tarihinde New York’ta 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kitlenmesi ve ardından çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kişi yanarak can vermişti. Bu korkunç olay sonrası 10.000 ‘i aşkın kişinin katıldığı cenaze törenlerinin ardından artık 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlamıştı.

İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin gelişmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal yönden “eşit” olarak kabul edilmesi temeline dayanan bugün bir çok marka için de bir itibar kaynağı haline gelmiştir. Çünkü biz tüketiciler kullandığımız markaların da bizler gibi hassas ve duyarlı olmasını, haksızlığa, şiddete karşı tepkilerini göstermeleri isteriz.

2018 Dünya Kadınlar Günü Türkiye’de yerli ve yabancı markalar birbirinden başarılı reklamlara imza attı. İşte bu reklamlardan en dikkat çekenleri;

TEB

Büyüyen ekonominin üretken kadınlarının anlatıldığı reklam filminde “el alem” içinden geçenleri duyabilen kadınlarımız hikayesi işleniyor. Reklam filmi “El Alemin Değil Sizin Sözünüz Dinlenir” sloganıyla yayınlandı.

Polisan

Birçok ünlü ismin kırmızı çizgilerinin anlatıldığı reklam filminde Mehmet Aslantuğ; aile bireyleri tarafından yapılan cinsel istismara, Arzum Onan; çocuk gelinlere, Mazhar Alanson; kadınların yaşadığı fiziksel ve cinsel şiddete, Zuhal Olcay; kadınların özgürlüğünün kısıtlanmasına, Altan Erkekli; cinsiyet ayrımcılığına, Demet Evgar; namus ve töre cinayetlerine, Ozan Güven; çocuk taciz ve çocuk tecavüzlerine, Şebnem Bozoklu; eğitim hakkı elinden alınan kız çocuklarına karşı sessiz kalmadı. “Her Ses Bir Nefes” kampansı adı altında yapılan reklam filmi oldukça ses getirdi.

Maximum Kart

Mert Fırat’ın sesiyle anlatılan reklam filminde hayal eden ve bunu gerçekleştiren kadınların hikayelerinden parçalar gösterilmektedir. Sosyal medyada en çok beğenilen videolardan olan reklam filminin en çok paylaşılan sözü “Hayatta her başarılı kadının arkadaşında başka bir başarılı kadın vardır.

Koç Holding 

HeForShe hareketine destek veren Koç Holding, kamera önünde olduğu kadar kamera arkasında da çalışan kadınların anlatıldığı reklam filminde “Roller çoktan değişti peki izlediklerimiz neden değişmesin? Cinsiyetlere dair kalıp yargıları ortadan kaldırmak her şeyden önce fark etmekle başlar.” Sözüyle büyük beğeni topladı.

Borusan Holding

İş hayatında erkeklerin kadınlara olan davranış ve söylemlerini örnekler yoluyla kategorize eden reklam filmi “Cinsiyetçiliğin adını koyalım” başlığı ile yayınlandı. Reklam filmi “Dil ve davranışlarımızdaki cinsiyetçiliği ve iş yerindeki cinsiyetçi arke tipleri fark edelim!” sözüyle sonlandı.

Sabancı Vakfı

Hyundai

Hamile bir kadının Türkiye’de yaşanan kadın cinayeti ve şiddeti haberlerini okurken ki kaygısının yansıtıldığı reklam filminde Türk şair ve beste yazarı Zeynep Talu ve rap şarkıcısı Fuat Ergin tarafından söylenen şarkı sosyal medyada büyük ilgi gördü. #kızımsusma hashtagi ile yayınlanan reklam bir kadın olarak beni de oldukça etkiledi.

Bambi

Hülya Avşar’ın reklam yüzü olduğu Bambi markası kadınlar günü için kadın cinayetleri, çocuk istismarı ve hayvanlara karşı yapılan zulme parmak bastı.“Bizim bu özel günden, güzel hediyelerden çok güçlü olmaya ihtiyacımız var.” Sözü ile dikkat çeken reklam filmi #kadıngüçlüolursagüzelleşirdünya hashtag’i ile sosyal medyadan desteklendi.

Garanti Bankası

Çalışan kadının gücünün anlatıldığı reklam filminin ana cümlesi “Sadece 8 Mart’ta değil her zaman tüm kadınların ve kadın girişimcilerin yanındayız.” Oldu.

 

Doğtaş

Kadınlara cesaret veren bir reklam filmi yayınlayan Doğtaş “Doğrunun, gücün, güzelliğin ne olduğuna sen karar ver, çünkü senin hayatın, kendi tarzınla yaşa!” sözleri ile 8 Mart’ı kutladı.

Lipton

Lipton 2018’den itibaren başlatmış olduğu #konuşalımartık konulu reklam filmlerine gönderme yaparak Twitter üzerinden bir kullanıcın attığı “Kadın olmak hadi bir çay koydan fazlasıdır! Birisi bunu herkese anlatabilir mi?” tweeti üzerine “Sadece Kadınlar Günü’nde Değil Her Gün #KonuşalımArtık” başlığıyla entegre bir reklam filmi yayınladı.

İnci Deri

Kadınların günlük hayatta birden fazla rolünün yansıtıldığı reklam filminin sloganı “Ben Ne İstersem Oyum” oldu.

Rossman

Bir güzellik markası olan Rossman’ın şiddet görmüş ve yüzü morluklarla dolu bir kadının fondöten ile morluklarını kapatmaya çalışmasının gösterildiği reklam filminde kadınlar günü “Fiziksel ya da duygusal…Şiddetin izlerini hiçbir kozmetik ürünü kapatamaz. #Kadınaşiddetehayır “sözleri ile destekledi. Reklam filmi sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.

Boyner Grup

Çocuk istismarına dikkat çekmek isteyen Boyner, kadın ve çocuk arasındaki farkı yansıttığı reklam filminde “ Kadına kadın diyoruz, çocuğa çocuk #nokta #18denönceherkesçocuk” sloganları ile  farkındalık yarattı.

Filli Boya

Kadınlar ne ister? Erkekler ne ister? Kadınların yaşadığı korkular nelerdir? Kadına şiddet konusunda neler düşünüyorsunuz? Gibi sorular hakkında fikirlerini açıklayan insanlardan oluşan bir reklam filmi yayınlayan Filli Boya, her zamanki gibi farkını belli edip kendinden söz ettirmeyi başardı. Filli Boya sosyal medyada #mucizemsin hashtagi ile paylaşımlarda bulundu.

Axe

Kadınların günlük hayatta yaşadığı şiddet, taciz, aşağılanma gibi durumlarının gösterildiği ve aynı zamanda erkeklerin kadınlardan özür dilemelerinin yansıtıldığı reklam filmi “Kadına Yapılanlara Susmak Erkekliğe Sığmaz “sloganı ve “SessizKalmıyoruz” hashtagi ile yayınlandı.

Arçelik

Eşit Sözlük platformuna da destek vermek için hazırlanan reklam filminde dilimize yerleşen cinsiyetçi sözcüklerden kurtulmamız gerektiği vurgulanıyor. Kampanya hashtagi #eşitle.

Vestel

Sadece 1 gün düşünülmek, güzel sözler duymanın hiçbir şeye yaramadığının altına çizmek isteyen Vestel, #365günkadınlargünü hashtagi ile reklam filmini yayınladı.

STOLK Youtube Kanalı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Manifestosu

Youtube üzerinden gündeme ilişkin mizahi dokunuşlar yapan ve İngiliz komedyen John Oliver’a benzetilen başarılı sunucu İbrahim Selim tarafından sunulan Stolk kanalının içerikleri izleyiciler tarafından oldukça beğeniliyor. Bir süredir oyuncu ve sunucu Ümit Erdim tarafından yönetilen Stolk kanalı 8 Mart Kadınlar Günü videosu için sempatik oyuncu Ezgi Mola ile beraber bir içerik oluşturdu.

8 dakikalık video boyunca kadınların erkeklere kıyasla daha güçlü, başarılı vb. olduğunu belirli case’ler üzerinden anlatılıyor. Kendini kadınlardan üstün gören erkeklere hadlerini bildirmek amacıyla çekilen bu video Youtube’da 500.000 ’den fazla izlendi ve sosyal medyada büyük ilgi gördü.