Pazarlamacılar, daima içeriğin kral olduğunun bilincindedir. İçerik Pazarlama Enstitüsü ve Pazarlama Uzmanları tarafından 2017 yılına ait yapılan bir çalışmaya göre, pazarlamacılar bütçelerinin dörtte birinden fazlasını içerik pazarlamasına ayırdıkları için içerik pazarlamacılığının kullanımı artıyor. Bu yüzden başlıklarda kullanacağınız kelimeleri dikkatli ve ilgi çekici seçmelisiniz. Eğer başlıklarınız yeterince ilgi çekmiyorsa çabalarınız boşa gidebilir ve beklediğiniz tıklanmayı alamayabilirsiniz. Şimdi size HubSpot ile işbirliği yapan Outbrain’nin bulduğu başlıkların ve kelimelerin okurlar üzerindeki olumlu veya olumsuz etkisini sunacağız.
İşte başlıyoruz.
- Her zaman, en iyi, en doğru gibi okurlara karşı üstünlük kuran kelimeler
- Şimdi, şuan gibi aciliyeti gösteren kelimeler
- Basit, kolay ve hile gibi öğretici kelimeler
- Neden ve nasıl yapılır gibi kısayolu gösteren kelimeler
Görüyoruz ki düşünülenin aksine başlıklarda kullanılan bazı kelimeler okurlar üzerinde beklenen etkiyi yaratmıyor.
Somut bir şeyler sunun
Okurların güvenini kazanmak için onlara somut bir şeyler sunmanız gerekir. Yazdığınız yazıyı destekleyici bir atılım da bulunduğunuzda okurlar bunu bir kanıt veya belge olarak görür ve yazınıza daha çok güvenir. Yapılan araştırmaya göre, başlıkların etrafına fotoğraf, video, veya slayt gösterisi eklenmesi, sadece başlığı olan yazılara göre %38 daha fazla tıklanma alıyor.
Başlıkları kısa tutun
Sosyal ağdaki paylaşımınız için mi bir başlık arıyorsunuz? Başlığınızı tweetable olabilmesi için maksimum 280 karakter olmalıdır. Arama sonuçlarındaki yüksek sıralamaya mı bakıyorsunuz? Başlığınızın yarıda kesilmemesi için 65 karakterin altında olmasına dikkat edin. Nielsen Norman Group’un yaptığı araştırmaya göre, başlıklar önemli anahtar kelimelerle doldurulmalıdır. Kısacası çok az ve kilit kelimeler seçerek hedefi tam 12’den vurmalısınız. Unutmayınız ki, seçeceğiniz başlıkta okurların dikkatini önce ilk iki kelime çekecektir.
Başlıkları basit tutun
Basit başlıklar atmalı ve herkes için anlaşılır olduğuna dikkat etmelisiniz. Yazınızın pek çok farklı tipte okuyucuya ulaştığını unutmamalı ve bunu düşünüp doğru adımlar atmalısınız.
Önce hedef kitlenizi belirleyin
İlk olarak hedef kitlenizi belirleyin ve sonra başlığınızı seçin. Başlığı belirlerken sen, senin, onun gibi ifadeler kullanmamaya özen gösterin. Okuyucularla samimi olabilirsiniz ama aşırıya kaçmadan…
Unutmayınız ki içerik pazarlamacılığında tek boyutlu bir çözüm yoktur. Sizler bireysel markanız için neyin daha doğru olduğunu keşfetmeli, devamlı olarak araştırma ve çalışma azminde olmanız gerekir.