Popüler bir filmden ya da diziden esinlenerek konsepti oluşturulan mekanlara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Dünyada bunun çok sayıda örneği bulunurken son dönemde ülkemizde de bu tarz mekanlarla karşılaşıyoruz. Örneğin, uzun bir süredir İstanbul’un Moda semtinde Breaking Bad dizisinden izler taşıyan Walter’s Coffee Roastery isimli bir kahve dükkanı bulunuyor. Ancak bu esinlemenin dozu bazen kaçabiliyor.

Geçtiğimiz günlerde Samsun’da, Netflix’in La Casa De Papel dizisinden esinlenen (!) bir kafe açıldı ve bu kafenin ismi “La Cafe De Papel” (hayır, şaka değil). Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yaşam Merkezi bünyesinde yer alan bu kafe, tam anlamıyla La Casa De Papel dizisinden izler taşıyor. Kafe için açılan Instagram hesabından paylaşılan fotoğraflara göre, çalışanların kıyafetleri aynı dizideki soygun çetesinin giydikleri gibi kırmızı renkte. Üstelik kafedeki her bir çalışan dizideki karakterlerin takma isimlerini kullanıyor.

 

Tabii kafenin, diziden esinlendiği (!) noktalar bunlarla sınırlı değil. La Casa De Papel dizisinin isminde kullanılan yazı fontu ile kafenin isminde kullanılan yazı karakteri de aynı. Bununla birlikte kafenin logosu olarak dizideki çete üyelerinin taktığı İspanyol ressam Salvador Dali’nin maskesi kullanılmış. Kırmızı rengin ağırlıklı olduğu kafenin çeşitli yerlerinde ise dizinin karakterlerine ait görseller yer alıyor.

Bu olayda tamamen esinlenmenin ötesine geçildiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Böylesine bir fikri mülkiyetin unsurlarının doğrudan kullanılması, pek hoş karşılanabilecek bir durum değil. Genel olarak yurt dışında telif hakkına sahip olan bir fikir, “Nereden haberleri olacak?” mantığıyla izinsiz bir şekilde kullanılabiliyor. Ancak bu tarz durumlarda, genelde fikri kullanılan şirket Türkiye’de faaliyet göstermediği için şirketin olaydan haberi bile olmuyor. Bu La Cafe De Papel olayında ise Netflix, halihazırda Türkiye’de faaliyet gösteren bir şirket. Dolayısıyla bu durum, La Cafe De Papel’in başına iş açabilir.

Netflix’in La Casa De Papel dizisinin popülaritesinden yararlanmak için benzer bir isimle ve dizinin unsurlarını barındıran bir konseptle açılan bu kafe, Netflix Türkiye’nin hukuki yollara başvurması durumunda konsept değişikliğine gitmek zorunda kalabilir. Sonuç olarak olay çok sıcak ve bu olayla ilgili Netflix cephesinden nasıl bir hamle geleceğini ilerleyen günlerde göreceğiz