Tren ve otobüs duraklarının birçoğunda bulunan merdivenler, bu toplu taşıma araçlarının tekerlekli sandalye kullanıcıları tarafından kullanılmasını bir hayli zorlaştırıyor. Tekerlekli sandalye kullanıcıları yalnızca rampaları ve özel asansörleri olan durakları kullanabiliyorlar. Bunların hangi duraklar olduğunu bilmemek ise şehir içerisindeki hareket kabiliyetlerini kısıtlıyor.

Google Haritalar, önceden sadece otobüs, araç ve yaya kullanımına uygun bir yol tarifi veriyordu. Şimdi, Gizmodo tarafından duyurulan raporla birlikte Google bu seçeneklere ek ‘tekerlekli sandalye erişimine uygun’ bir yönlendirme seçeneği sunuyor. Sunulan rota, seçilen metropol alanlarda toplu taşıma araçlarının kullanımına uygun olarak, tekerlekli araçların geçebileceği yolları arttırarak kullanılmaya başlanacaktır.

Başlangıçta Londra, New York, Tokyo, Mexico City, Boston ve Sydney gibi büyük toplu taşıma merkezleri olan çeşitli şehirlerde kullanıma sunulacaktır. Daha sonra bu özelliğin başka şehirlerde de kullanımı arttırılacaktır. Şimdi nasıl kullanılacağına bir göz atalım. Öncelikle Google Haritalar’ın web ya da mobil uygulamalarındaki Ayarlar bölümünden ‘Tekerlekli sandalye uyumlu’ seçeneğinin işaretlenmesi gerekiyor. Bu seçeneğin işaretlenmesinin ardından, Google rota çizerken onların ihtiyaçlarına uygun ulaşım merkezlerini kullanarak rotalar oluşturuyor, işte bu kadar!

Google, bu özelliğin yalnızca tekerlekli sandalye kullanıcıları için değil, yaralanma, yaş ya da bebek arabası gibi sebeplerden ötürü hareket kabiliyeti kısıtlanmış diğer insanlar tarafından da kullanılabileceğini belirtiliyor. Google Haritalar’ın sunduğu bu yeni özelliği beğendiniz mi? Sizde bu seçeneğin Türkiye’ ye gelmesini ister misiniz?