Bu yazımızda Halkla İlişkiler disiplinine Marketing PR kavramının kazanılmasında öncülük eden ve geçtiğimiz yıl İletişim Danışmanlığı Şirketleri Derneği (İDA) tarafından ismi şeref kürsüsüne layık görülen okulumuzun değerli öğretim görevlisi Meral Saçkan’ın hayatını ele alacağız.

Meral Saçkan 1977 yılında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezun olmuştur. Öğrenimine devam ettiği sırada 2 yıl boyunca Milliyet Gazetesi’nde çalışmasının ardından 1977 ve 1983 yılları arasında Cenajans/Grey Reklam Ajansı’nda görev yapmıştır. Aynı dönem içerisinde bu ajansın PR Şirketi olan İlgi’de 2 yıl üst yöneticilik görevini üstlenmiştir. 1983 yılında Aya Reklam Ajansı’nın kurucuları arasında yer almasıyla beraber 5 yıl şirketin Başkan Yardımcılığını yürütmüştür. 1988 yılından itibaren de 5 yıl süreyle Borusan Holding ve holdinge bağlı şirketlerin reklam ve halkla ilişkiler koordinatörlüğünü yapmıştır.

1992-1993 yılları arasında Türkiye’nin perakende dondurulmuş gıda sektörünün ilk şirketi olan Kerevitaş’ın iletişim departmanını kuran Saçkan, kurumun ve grup içerisinde yer alan markaların pazarlama faaliyetlerini yönetmiştir.

1994 yılından bu yana MPR İletişim Danışmanlığı A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su olarak görev yapmaktadır.

Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD) 2000-2002 dönemi Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüten Meral Saçkan, 2004-2006 yılları arasında Uluslararası Reklamcılar Derneği Türkiye (IAA)’in Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmıştır. Halen TÜHİD’in Onursal Üyesi ve İDA’nın Danışma Kurulu ve Etik Kurulu üyeliğini sürdürmektedir.

PRCI/ICCO Turkey’in kurucu beş üyesinden biri olan ve Halkla İlişkiler mesleğine MPR kavramını kazandıran Meral Saçkan 1999 yılından itibaren İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde MPR (Pazarlama Yönelimli Halkla İlişkiler) dersi vermektedir.

Halkla ilişkiler disiplinini pazarlama iletişiminin gizli silahı olarak gören değerli hocamız Meral Saçkan ile daha önce “Hoş Sohbet” bölümünde yapmış olduğumuz röportajımızı okumak ve kendisinin engin tecrübelerinden ve önerilerinden yararlanmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Kaynak için tıklayın