Blockchain teknolojisi, özellikle Bitcoinin gündem olmasıyla hayatımıza girdi görünüyor olsa da sanılanın aksine sadece kriptopara alanında kullanılmamaktadır. Bu yenilikçi teknoloji ilerleyen günlerde çok farklı alanlarda karşımıza çıkmaya devam edecek gibi gözüküyor.
Bu alanlardan biri de gündelik hayatımızda oldukça önemli bir yeri olan sosyal medya…
Steemit, blockchain tabanlı bir sosyal medya platformu. Facebook, twitter ve Instagram karışımı denebilir. Istediğiniz içeriği paylaşmakta özgürsünüz. Yazı, fotoğraf,video… hem web sitesi hem
de uygulaması bulunuyor. Giderek popülerleşmeye başlayan Steemit’in en önemli özelliği size para kazandırması. Evet yanlış duymadınız. “Creator” olarak oluşturduğunuz içerik başına kendi
para birimleri olan Steem veriyorlar. Sadece bununla kalmıyor “Curator” olarak bulduğunuz ve popüler olmasını sağladığınız içerik için de like ettiğiniz diğer üyelerin içerikleri için de Steem
Power kazanıyorsunuz. Anlayacağınız kattığınız her değer kazanç olarak size geri dönüyor. Üstüne bir de “Whale” olduysanız ya da Whale’den like aldıysanız sırtınız yere gelmez. Whale olabilmek için bolca içerik üretmeniz ve like almanız gerekiyor.
Peki Nasıl İşliyor?
Steemit’te yeralan içerikleri üyeler sağlar ve bunun karşılığında Steem verilerek ödüllendirilir. İçerik sağlayanların ne kadar Steem kazanacağı aldığı oylarla belirlenir. Sahip olduğunuz 1 Steem, size 1 oy hakkı verir. Ne kadar çok Steem’e sahipseniz, ister içerik sağladığınız için kazanmış olun ister bir crypto borsasından satin alın, sizin verdiğiniz oyun değeri de çok yüksektir. Aslında, verilen oylara kripto para terminolojisinde “mining” ve bu tip onaylama sürecine de “proof of stake” deniyor. Steemit terminolojisinde ise içerik sağlayanlar (Creators) beyinlerini kullanarak içerik ürettikleri için bu süreç, mecazen “proof of brain” olarak adlandırılıyor. Steemit içeriklerini okuyan ve oylayan kişilerin (Curators) de önemli bir iş yaptığı ve ağa katma değer yarattığı kabul edilerek Curator’lar da Steem ile ödüllendirilir (bu da klasik anlamda “mining transaction fee” olarak düşünülebilir).
Sistem suistimal edilmeye biraz açık. Tanıdık edinip hadi sen beni like et ben de seni ya da takipe takip sektörü için de suistimale hazır. Gerçekten canla başla içerik üretiyorsanız bu tip oluşumlardan sistem düzeltilmedikçe kaçınılmaz.
Bildiğimiz popüler sosyal medya platformlarının pabucu dama atılacağa benziyor. Çünkü baktığınızda, aslında hepsine bedava içerik üretiyoruz. Ürettiğimiz bu içeriklerin karşılığında sosyal medya platformları reklam alarak kendi ceplerini dolduruyor. Steemit, “win win” esasına dayalı işliyor. Içerik üret, Steem kazan, ister sakla ister Dolara ya da başka bir kripto paraya çevir. Borsada işlem görsün, piyasa değeri artsın, sen de kazan ben de kazanayım.
Haziran 2016’dan beri aktif olmasına ragmen henüz çok duyulmuş bir platform değil. Özellikle Türkiye’de. Artılarını ve eksilerini test etmek için en iyi yol üye olup şöyle bir ortama bakmak. Bu arada belirteyim öyle hemen bilgilerinizi girer girmez üye olamıyorsunuz. Onay süreçleri var ve bir haftayı bulabiliyor üyelik onayınız.
Ben başvurdum bekliyorum. Deneyimlerimi ve gözlemlerimi aktarmaya devam edeceğim.Kaynak