Silikon Vadisi’nden çıkan girişim Kitty Hawk, Google’ın kurucularından Larry Page‘in desteği ile ürettiği uçan taksilerin test uçuşlarına başladı. Cora adını alan uçan taksinin test uçuşları Yeni Zelanda’da yapılırken, ilk görüntüler de YouTube’a yüklendi. Çocukluğumuzun hayali olan Jetgiller bir fiil gerçek olma yolunda ilerliyor ve izlediğimiz hayalini kurduğumuz uçan taksiler gerçek hayatta gerçek olma yolunda, çalışmalar ve testler Cora ile ilk adımlarını attı. Porsche gibi dev araç üreticisi gibi birçok teknoloji şirketleri de geleceğin en iyi finans yolu ve teknoloji devi olarak gördüğü uçan taksileri için geniş bir pazara ilgi duymaya başladı.

Cora’ nın hava aracı kanatlarındaki dikey pervaneleri sayesinde drone taksi, herhangi bir uçak pistine gerek duymadan olduğu yerden kalkıyor ve bir noktaya inebiliyor. Tamamen elektrikle çalışan Cora ile, bu sayede çevre kirliliğinin de önüne geçmesi bekleniyor. Yeni Zelanda’nın nihai hedefleri arasında 2050 yılında karbondioksit salınımını ortadan kaldırmak var.

Öte yandan rahatsız edici bir motor ve pervane sesine de sahip olmayan araç, saatte ortalama 150 km hıza ulaşabiliyor ve 100 km menzile sahip, tamamen otonom pilot özelliğine ile yolculuk sağlama imkanı sağlıyor.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, New York Times’a yaptığı açıklamada, Kitty Hawk’ın insansız hava aracı ruhsat sürecinin başlatıldığını vurgulayarak, “Yeni Zelanda’da 2050 yılında karbon salınımını sıfırlamayı amaçlıyoruz. Bu türden heyecan verici projeler bu hedefe ulaşmamızı sağlayacak” dedi.
Kitty Hawk dışında Airbus, Über ve Dubai destekli Çin firması Ehang da uçan taksi olarak kullanılmak üzere hava aracı prototipleri üzerinde çalışıyor.
Airbus’ın deneysel havacılık uygulamaları birimi A³, ocak ayında uçan taksi hizmeti vermesi öngörülen insansız elektrikli hava aracı modeli Vahana’nın test uçuşunu gerçekleştirmişti.

Kaynak için tıklayınız.