Küresel sorunlarla başa çıkmak, durdurmak ve yenilerinin önüne geçmek adına her geçen gün sayıları giderek artan sosyal girişimler, çözümler bulabilmek adına yoğun çalışmalar yürütüyor ve eşsiz yaratıcı çözümler ile fırsatlat yaratıyor. Bu yıl ABD’de gerçekleştirilen SXSW 2018‘de de bu sene insana fayda sağlayan misyonları benimseyen girişimleri bir arada görüyoruz. Ayrıca diğer senelere göre bu sene sayısı bir hayli fazla.
Eğer ki ‘ SXSW nedir? ‘ diyorsanız, sizleri hemen aydınlatalım :
SXSW, Pepsico’nun pazarlama başkan yardımcısı Todd Kaplan ve R/GA Chicago’dan kıdemli yaratıcı yönetmen A J Hassan, SXSW adlı oturumlarında günümüzdeki markaların bir amacı sahiplenerek var olabileceğini ve bunun nasıl yöntemlerini değerlendirdiler. Bir duruşu, söylemi ve savunduğu değerleri olmayan markalar, geçmişe ait, demode olmuş algısı yaratıyor ve davranış alışkanlıklarının hem de günümüzün sosyokültürel dinamiklerinin vurgusunu yapıyor.
Amerika’ daki bu etkinlikte, ziyaretçilerin karşısına çıkan bir sosyal girişim olan ICON ise oldukça yıkıcı ve yaratıcı bir teknoloji ile karşımızda. Austin merkezli girişim, düşük maliyetli 3D baskıyı kullanarak dünyadaki konut sorununa çözüm bulmaya çalışıyor.
Dünya Kaynakları Enstitüsü’nün araştırmalarına dayanarak yayınladığı bir rapora göre; dünya çapında şehirlerde 330 milyon hane uygun fiyatlı ve güvenli konutlara erişim sağlayamıyor. Bu, ortalama olarak 1,2 milyar insana eşdeğer olarak gösteriliyor. Ancak bugün harekete geçmezsek, 2025 yılına kadar 1,6 milyar kişinin konuttan yoksun olacağı belirtiliyor. Ayrıca hem yetmeyen konuk sıkıntısıyla paralel olarak ilerleyen çarpık kentleşme ve aşırı konutta bir çevre tehdidi.
ICON’un geliştirdiği 3D baskı yöntemi bu soruna çözüm olabilir. ICON’un , tek katlı bir evi sadece 12 ila 24 saat içinde inşa etmek gibi bir iddiası var.
Bu girişim, ilk olarak El Salvador sakinleri için yaklaşık 100 evden oluşan bir topluluk inşa edecek. Şirketin uluslararası konut çözümlerine dayanan bir sivil toplum kuruluşu olan New Story ile ortaklık kurması ile girişimin bir sonraki durakları Haiti ve Bolivya’daki yardıma muhtaç aileler olacak.
3D evlerin maliyetleri de inşa süreleri kadar kazanç sağlıyor. Her bir konut maliyetinin 10.000 doları bulduğu projede, maliyetlerin 4.000 dolara düşürülmesi planlanıyor.
ICON’un konut sorununa çözüm bulmak için geliştirdiği teknolojide kullanılacak materyaller sıfır atık üretim yöntemleri ile kullanılacak şekilde tasarlandı. Şuan küçük bir ekiple yoluna devam eden girişim, ilerisi için ekibini daha da genişleterek bu soruna kalıcı çözümleri ile ilerlemeyi hedefliyor.