21 Mart Dünya Down Sendromu Günü’ydü. Özellikle insanların down sendromu konusunda bilinçlendirilmesi için kampanyalar ve çalışmalar yapılıyor. Bunlardan bir tanesini sizlerle paylaşmak istedik.

 Kampanya Canadian Down Syndrome Society tarafından hazırlandı. Daha önce 2016 yılında yaptıkları bir kampanya ile Cannes Lions ödülü kazanmışlardı. Kampanya Down Sendromu riski taşıyan bebeklere hamilelikte olan anne babaların kaygılarını gidermek ve onları bilinçleştirmekti. Kampanya “Down Syndrome Answers” ismi altında yayınlanmıştı. Ailelerin aklına takılan soruları Down Sendromu gençlerin yanıtlamasından oluşuyordu.

 2017 yılında “Anything But Sorry” adlı bir kampanyaya imza atmışlardı. Bu kampanyada down sendromlu bir çocuğa sahip ailelere söylenebilecek en kötü sözcüğün “üzgünüm” sözcüğü olduğunu vurgulamışlardı. Bu sene de bu kampanyanın devamını getirdiler.

 Bu seneki kampanya “sorry” sözcüğünün kötü bir kelime olduğunu filmlerden önce gösterilen uyarı yazılarına benzer bir uyarı yazısı ile anlatıyor.

 Videolarda ne zaman üzgünüm diyebileceğiniz söyleniyor. Ama bunlardan hiçbiri Down Sendromlu bir bireyi olan aileye değil. Acıma veya üzüntü hissini karşı tarafa vermemek gerektiği hatırlatılıyor. Videoda “sorry” kelimesi sansür şeklinde iletilerek mesajı biraz daha güçlü bir şekilde iletiyor.

 Bir kelimenin gücünün ne kadar çok olduğunu unutmamamız gerekir. Kampanya da belirttiği gibi, Down Sendromlu bebek sahibi olan bir aileye “önce tebrikler demeli sonra asla üzgünüm dememeliyiz.”