Video oyunlarına gösterilen ilginin son birkaç sene içerisinde artmasıyla beraber video oyunları sadece eğlence aracı olmaktan çıkıp e-spor adıyla anılmaya ve maddi kazanım getirmeye başladı. Video oyunlarını oynamayı bir meslek haline getirmek ve bu konuda gerekli eğitimleri vermek amacıyla Çin’de geçtiğimiz Eylül ayında The Lanxiang Teknik Okulu açıldı. Öğrenciler bu okulda sanıldığı gibi bütün gün oyun oynamıyor. Zamanlarının yarısını oyun oynayarak, geri kalanını teorik bilgiler öğrenerek geçiriyorlar.

Katılımın yoğun olduğu ve genellikle 20 yaşın altında öğrencilerin kayıt yaptırdığı programda “elektronik  sporlar ve yönetimi” kursunu alabilmek için yıllık 1.470 pound ödemek gerekiyor. League of Legends, Overwatch, Counter Strike ve PlayerUnknown’s Battlegrounds oyunları müfredatın en önemli oyunları arasında gösteriliyor.

2 yıllık eğitim sürecinin ardından sona eren eğitimde en iyi oyuncular profesyonel oyuncu olmaya hazırlanırken diğer öğrenciler koçluk yapmayı tercih edebiliyor çünkü E-Spor sektöründe oyunun iyi sunulmasına çok önem verilmektedir. Ayrıca İngiltere’nin Staffordshire Üniversitesi’de çok yakın bir zamanda 3 yıllık bir e-spor bölümü açmayı planlıyor.

Giderek Artması Beklenen Bir Sektör
Çin’de yapılan araştırmalara göre şuana kadar tam 260 milyon kişi video oyunu oynuyor veya online platformlarda oynanan oyunları izliyor. İlaveten Asya ülkelerinde video oyunu oynamak 910 üniversitede bir takım sporu haline gelmiş bir durumda. Bu rakamlara baktığımız zaman E-Spor sektörünün gücünün giderek artması kaçınılmaz bir gerçek.

Türkiye’de E-Spor

Ülkemizde de E-Spor ve bu alana yapılan yatırımların her geçen gün büyümeye devam ettiğini söyleyebiliriz. 2000’li yıllarda Counter Strike ile hayatımıza giren E-Spor sektörünün, şuan yapılan araştırmalar neticesinde 22 milyona yakın oyuncusu var.

Türkiye’de ilk e-spor takımını kuran kulübün Beşiktaş olması, markaların bu sektöre yatırımlarını arttırması ve liglerde oynayan oyuncuların Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından lisanslanması e-spor’un yakın zamanda ülke ekonomisine de büyük bir katkı sağlayacağının işaretleridir.

Kaynak için tıklayın