Bu yazımızda ‘Dijital Çağda İş Bulma Sitelerinin’ kullanım şekillerini, ne işe yaradıklarını, üye sayılarını ve son olarak kullanıcılara ne tür imkanlar sağladıklarını inceleyeceğiz. İnceleyeceğimiz iş bulma siteleri Kariyer.net, Yenibiriş.com, LinkedIn, SecretCV, ve Eleman.net

İş bulma sitelerine üye olmadan önce rakiplerimizden bizi bir adım öne taşıyacak CV’ye ihtiyacımız olduğunu unutmamalıyız. Bunun için ‘cvlogin’ bizlere başvuru yapacağımız pozisyon için gelecek olan başvurular arasından ayrışabileceğimiz CV formatını sunuyor.

İş bulma sitelerine üye olmadan önce rakiplerimizden ayrıştıracak, öne çıkaracak olan bir CV’mizin olması gerekiyor. Bunun için Cvlogin ile oluşturduğunuz CV’nizi ister bilgisayarınıza pdf olarak indirebiliyor isterseniz de Cvlogin üzerinden (platformun sizin için oluşturduğu özel bir url ile) paylaşabiliyorsunuz.

E-posta adresiniz ya da Facebook hesabınızla üye olabildiğiniz platformda hazır bir şablondan yola çıkarak dilediğiniz içeriklerle CV’nizi hazırlayabilmeniz mümkün. Bunu yapıyoruz çünkü başvuru yapacağımız pozisyon için gelecek olan başvurular arasından ayrışabilmemiz gerekecektir. Bunun için fark yaratan bir CV sahip olmamız öncelikler arasındadır.

Ayrıca Cvlogin online olarak kolayca CV oluşturabilme haricinde sahip olduğu şablon vasıtasıyla bir ‘online asistan‘ görevi de görüyor. Henüz bir ay olmadan ve sıfır pazarlama çalışmasıyla 21 bin üye ve 20 bin CVgibi dikkat çekici rakamlara ulaşmıştır.



1999’dan bu yana Türkiye’nin en büyük insan kaynakları platformu olan Kariyer.net, iş arama ve işe alım süreçlerinde yeni nesil teknolojilerle, iş arayanlarla işverenleri internet ortamında bir araya getiriyor.

Artık klasikleşmiş, ülkemizin en eski ve en çok kullanılan kariyer portallarından biridir. Kariyer.net uzun süredir internetten iş bulma projelerini desteklemektedir. Günümüzde birçok adayın ve firmanın kayıtlı olduğu internet sitesi oldukça yoğun iş ağına sahiptir. Firmaların bu siteye oldukça ilgi göstermesi adaylarında ilgisini beraberinde getirmektedir. Site üzerinden kendi profil bilgilerinizi tanımlayabileceğiniz alanlar mevcut.

Ayrıca özgeçmiş bilgileriniz, CV bilgileriniz gibi farklı ve önemli unsurlar için de gerekli alanlar hazırlanmıştır. Böylece firmalar sizler hakkında detaylı bilgilere kolayca ulaşabiliyorlar. Siteye üye olduktan sonra oluşturduğunuz özgeçmişiniz ve cv’niz ile size uygun iş pozisyonlarını görebiliyorsunuz.

Ayrıca ‘’İş Ara’’ seçeneğinden istediğiniz pozisyonların arayışı içerisinde olabiliyorsunuz. Son olarak sadece bir iş arama sitesi olmanın yanında sitede başarı hikayeleri, ünlülerle yapılan röportajlar ve yarışmalar da bulunmakta.

İnternet üzerinden iş bulma siteleri arasında aktifliğini koruyan site, binlerce firma ve adayı bir arada bulundurmaktadır. Site üzerinde eğitim bilgileriniz, kişisel bilgileriniz birçok alan bulunurken, kullanımı kolay menüler hazırlanması herkesin kolayca iş başvurusu yapabilmesini sağlamaktadır.

Sosyal iş ağlarının en önemlilerinden biri olan Linkedin, insanların profesyonel anlamda iş ve kariyer geliştirmek amacıyla paylaşımlarda bulunduğu bir sosyal sitedir. Linkedin 2003 yılında kurulmuştur. İş ve kariyer fırsatları sağlayarak insanların sosyal ağ kurmalarına olanak sağlamaktadır. İş iletişiminde son derece önemli bir web platformudur.

Linkedin nedir sorusuna şunları söyleye biliriz. Linkedin yaşayan bir Özgeçmiş, bir tür CV’dir. Linkedin tüm dünyada yaygın olarak kullanılan sosyal iş ağıdır. Linkedin sürekliliği olan altyapısı gelişmiş bir platformdur. Linkedin amacına uygun kullanılan kariyer sitelerinin başında gelmektedir.

Linkedin alışılagelmiş İK platformlarının ötesinde tam anlamıyla bir profesyonel iş ağı. Yani LinkedIn’e üye olurken iş bulmak için değil, iş dünyasındaki dijital kartvizitiniz olması için üye oluyorsunuz. Ama bu iş arayamayacağınız veya size iş teklifi yapılmayacağı anlamına da gelmiyor. Hatta LinkedIn, sıradan bir CV’de sunamayacağınız özelliklerinizi ve kabiliyetlerinizi göstermeniz için de bir şans veriyor. Sizi siz yapan şey sadece okuduğunuz okul, bildiğiniz yabancı diller değildir. LinkedIn, üretkenliğinizi de ön plana çıkarabileceğiniz bir profil gösterim imkanı sunuyor.

SecretCV internet üzerinden iş arama projesine erken başlayan girişimler arasında yer almaktadır. Secretcv.com faaliyetlerine 2000 yılı Eylül ayında başlamıştır. Secretcv.com iş arayanlarla eleman arayan firmaları online ortamda buluşturan bir insan kaynakları sitesidir.

Kurulduğu günden bu yana sektörde her zaman ilklere imza atan Secretcv.com’un veri tabanında Kasım 2017 rakamlarına göre 22.000.000 aday cv’si ve 65.000 üye firma bulunmaktadır.

İnternet üzerinden iş bulma arayışlarının başladığı ilk zamanlardan itibaren projelerde yer alan site, günümüzde aday ve firma zenginliği açısından en önemli internet siteleri arasında yer almaktadır. Oldukça tanınmış firmaları internet sitesi bünyesinde eleman ararken görmeniz mümkündür.

2005 yılında kurulan Eleman.net, firmalara aradığı nitelikli elemanı sağlarken, adayların en hızlı şekilde istihdam edilmesini amaçlar. Kolay kullanımı, hızlı altyapısı ve müşteri odaklı hizmet anlayışı ile 250.000 üye firma ve 10 milyondan fazla iş arayana hizmet veren Eleman.net, mavi yaka ve ara kademe pozisyonlarda lider konumdadır.

“Türkiye’de Eleman=Eleman.net” sloganından hareketle, her sektör ve pozisyondaki adaylar için binlerce iş, firmalar için milyonlarca aday sunan Eleman.net, geride bıraktığı 12 yılda 1,5 milyon iş ilanı ve 50 milyon başvuru ile 460 bin kişiye istihdam olanağı sağlamıştır.

Eleman.net iş arayanlarla iş verenleri buluşturan siteler arasında yer almaktadır. Site üzerinden üyelik oluşturmanızın ardından, kişisel bilgilerinizi, eğitim bilgilerinizi, tecrübelerinizi paylaşabileceğiniz alanların hazır şablon olarak belirlenmiş olması kullanım kolaylığı sağlamaktadır.