Markaların birbirlerini hedef alarak hazırladıkları tasarım veya reklamlar her zaman çok ilgi çeker. Çünkü çoğu bir zeka ürünüdür ve bu tarz atışmalara çok sık rastlamayız. Özellikle Türkiye’de çok az örneği olduğunu söylemek mümkün. Bu yılın sonunda yürürlüğe girmesi beklenen ve hakaret içermeyen karşılaştırmalı reklamların önünü açan kanun ile birlikte bu tarz reklamları ülkemizde de çokça göreceğimizi düşünüyorum.
Reklam ve tasarımlarda kullanılan atışmaları zaman zaman sosyal medyada da görmek mümkün. Etkileşime ve doğal yayılıma çok açık olduğu için markaların zaman zaman (çok iyi düşünmek şartıyla) bu tarz Anlaşmalı olarak yapıldığı çok belli olan diyaloglar bana pek samimi gelmediği için doğallığı ile ön plana çıkan örnekleri sıralıyorum.
Amazon Vs. Zomato
Zomato’nun çok sık logo değiştirmesine laf dokunduran Amazon, Zomato’dan çok zekice bir cevap alıyor. Amazon’un “Son 6 ayda kullandığınız tüm logoları çok beğendik.” tweet’ine karşılık Zomato, Amazon’un logosundaki ok ikonunu kullanarak “Bir de kabul edilmeyenleri görmelisiniz.” cevabını veriyor. Bu zeki cevaptan sonra yine Amazon yine aynı ikonu kullanarak “Yüzümüzde bir tebessüm oluştu.” diyerek işi tatlıya bağlıyor.
Monster Gaming Vs. Redbull
Her şey Monster Gaming’in “Bu ürünleri nereye göndermeliyiz?” tweet’i ile başladı. Bunu fırsat bilen Redbull, cevap olarak bir çöp konteyner görseli gönderdi. İşte bu cevap çok fazla beğenildi ve paylaşıldı. Monster Gaming altta kalmamak için “Üzgünüz ama sizin evinize gönderemiyoruz.” dese de Redbull golü çoktan atmıştı bile.
Honda Vs. Oreo
Sosyal medyada yaptığı işler ile Oreo her zaman beğendiğim bir marka olmuştur. Honda’nın yeni çıkarttığı elektrik süpürgesi ile ilgili attığı tweet’e Oreo bir görselle birlikte “Bir dahakine size uygun boyuttaki şeyleri süpürmeyi deneyin.” cevabını veriyor. Honda da son olarak “Büyük boy seçeneğimizden bahsetmiş miydik?” diyerek konuşmayı noktalıyor.
Gremio Vs. International
Gremio’nun Facebook sayfasının kapağına koyduğu dürbünle bakan taraftar fotoğrafı, International kulübü için adeta adrese teslim bir orta olmuş. O dürbünün ucuna, aldıkları kupaları koyarak kendi sayfa kapağını değiştiren International bu güzel ortayı gole çevirmekte gecikmemiş.
Cafe Crown Vs. Nescafe
Nescafe’nin 21 Aralık gecesi yayınlanan reklamı yayına girmişti. Bu reklamdan kısa bir süre sonra Cafe Crown “Reklamı değil, etkisi uzun” yazan bir tweet attı. Güzel bir cevap olsa da Nescafe’nin yaratıcı ve bütçeli çalışmasının yanında pek de esamesi okunmadı haliyle.
TTnet Vs. Yandex
TTnet’in etkileşim sağlama amaçlı sorduğu “Favori tarayıcınız hangisi?” sorusunun şıkları arasında kendisini göremeyen Yandex’in “Öhöm öhöm” diye attığı tweet, gördüğüm en başarılı marka kontralarından biriydi. TTnet zekice hazırlanmış bir cevap ile bu tweet’i fırsata çevirebilirdi ancak bunu yapamadılar.