Marka Hikâyeleri pazarlama ve markalama olgularının olgunlaşıp geliştiği Batı dünyasının temel argümanlarından kopup, ışığın yükseldiği yere bakıyor. Doğu toplumlarında ortaya çıkan yeni pazarları keşfederek, yeni markalama deneyimlerini farklı perspektiflerden ele alıyor. Hikâyesini güçlendirmek adına, “dahil et” diyerek yedi temel unsurun alternatif marka yaratmada bizlere yol göstereceğini belirtiyor ve bu unsurlar, bir Doğu masalını daha güzel hale getirmeye yarayan birer öykü öğesi haline geliyor adeta: Zanaat, mucitlik, uyum, sentez, geçmiş, bağlantılar ve toplum. Hepsi belli dozlarda bir araya geldiğinde ortaya çıkan da özgün bir marka oluyor.

John Grant, İstanbul’dan yola çıkıp Endonezya’ya kadar giderek, Doğu’da yaratılan başarılı markaları ayrıntısıyla inceliyor. Ekşi Sözlük, Yemek Sepeti, TIMS Prodüksiyon gibi Türkiye’den örneklerin de yer aldığı bu kitap yalnızca marka ve pazarlama konularına ilgi duyanlar için değil, iyi bir hikâye okumak isteyen herkes için.


“Modern marka anlayışının babasından teori ve pratik düzeyindeki son gelişmeler bu kitapta!”

– Philip Kotler

“Hiç kimse marka stratejisini David Aaker’den daha iyi bilemez. Aaker markalamanın tüm temel prensiplerini tek bir kitapta, adeta destansı bir şekilde toplamış. Pazarlama alanının hangi noktasında olursanız olun, güçlü bir marka yaratmak ve onu beslemek için ihtiyacınız olan pratik önerileri bu kitapta bulacaksınız.”

– Ann Lewnes, Adobe Systems, Başkan Yardımcısı ve CMO

“Profesör Aaker iş dünyasına çok kıymetli bir hediye vermiş: Marka liderliği ve yönetimine dair oldukça sağlam ve özlü bir rehber.”

– Joseph V. Tripodi, Coca-Cola, CMO

Bugüne kadar alanında 15 kitap ve yüzlerce makale yazmış olan dünyaca ünlü marka teorisyeni David Aaker’in elinizdeki son kitabı, yazarın uzun yıllara varan deneyim ve düşüncelerinin özü niteliğinde. Aaker’in çok ilgi gören Güçlü Markalar Yaratmak kitabından sonra Markalama da iş dünyasına önemli bir katkıda bulunuyor.


Son zamanlarda kafanızda yer alan her şey gündeminizi oluşturur. Bireysel sorunlardan sosyal konulara kadar, çevrenizle paylaşmayı planladığınız her satır gündeminizin bir parçasıdır. Bireysel gündemler kadar, medyanın, politikanın, politik aktörlerin, sivil toplum kuruluşlarının ve özel kuruluşların da gündemleri vardır. Ve bir konu ne kadar gündemdeyse hakkında o kadar çok konuşulur, üzerinde kafa yorulur. Halkla ilişkiler profesyonellerinin gündem oluşumundaki en açık rolü, gündem konularının seçimi ve sıralanmasında bir etki unsuru olma çabalarıdır. Peki bu nasıl mümkün olabilir?

Medya etki çalışmalarına katkı koyan yerli ve yabancı çok sayıdaki araştırmacı tarafından ele alınan gündem belirleme şimdi halkla ilişkiler uzmanlığı konuları arasında öne çıkıyor. Elinizdeki kitapta halkla ilişkilerin gündem oluşumunda nasıl işlev üstleneceği politik gündem odağında ve vaka örnekleriyle ele alınıyor. Kitap, halkla ilişkiler uygulayıcılarının gündemleri nasıl etkileyip yönlendirebileceğine ilişkin ipuçları sunuyor.


Bu kitabı oluşturan 10 bölüm Türkiye’de iletişim alanında çalışan akademisyenlerin özellikle Halkla İlişkiler mesleğine yönelik yeni yaklaşımları ele aldıkları teorik ve araştırma çalışmalarını kapsamaktadır. Çağın popüler bilim alanlarından iletişim; özellikle halkla ilişkiler konusundaki gelişmeleri yakından takip etmek isteyen şirketlerin, yatırımcıların ilgisini çekmektedir. Yegâne kullanım aracı medya olan iletişim bilimleri, teknolojik iletişim ortamlarının gelişimi ile yakalanması zor, dinamik gelişmeleri ve uygulamaları takip etmek durumundadır. Nitekim bu alanda çalışan akademisyen ve uygulamacıların yaratıcı ve başarılı ve olabilmeleri, iletişim yeniliklerine odaklanmaları ile mümkün görünmektedir.

Bu dönüşüm aynı zamanda iletişim biçimlerindeki değişimlerin sonucu olarak uygulama alanlarına da yansımaktadır. Bütünleşik pazarlama iletişimi kavramının yaratıcılık gerektiren önemli bir unsuru olan halkla ilişkiler, her yeni gelişmenin ardından, yeni yaklaşımlara ek olarak konvansiyonel uygulamalarını tekrar düzenleyerek, yeni gelişmelere uyarlamak durumundadır. Böyle bir ortamda halkla ilişkilerin özellikle yeni disiplinler ile ilişkisini ele almaya ve uygulamadaki tarzını ifade etmeye rehberlik edecek konulara yer vermeye karar verdik.