Bazı markalar tüketicinin zihninde o kadar güçlüdür ki markanın bazı öğeleri marka adını söylemeden kim olduğunu anlamamızı sağlar. Bu öğelerden bir tanesi de McDonald’s’ın sarı M harfi. Bu M harfinin restoranlarda kullanım fikri McDonald’s’ın esas kurucularından çıkmıştı. Bunlara “golden arch” isimini takmışlardı ve restoranların üstünden geçirerek arabayla geçen müşterilerin dikkatini çekmek istiyorlardı. McDonald’s’ın haklarını başkası alınca McDonald’s’ın M harfi daha sık kullanılmaya başladı.

Dünya Kadınlar Günü’nde yaptıkları kampanya ile biraz tepki toplamışlardı. M harfini kadınlar için ters çevirerek “W” (women) yapmışlardı. “O zaman normal zamanlarda ‘Men’ mi demek oluyor?” gibi tepkilerle karşılaşmışlardı. Ancak McDonald’s sembol haline gelen M harfini kullanmaya devam etti.

Başarılı kullanım örneklerinden biri Kanada’da yaptığı bir kampanyaydı. Kampanya yol kenarlarındaki billboardları kullanıyor. M harfini dörde bölüyor ve böldüğü yerlere göre “sola dön, sağa dön, bir sonraki çıkış, bizi kaçırdın” gibi cümleler ekliyor. Sade ve etkili. Çünkü restoranın nerde olduğunu söyleyip müşteriyi yönlendiriyor hem de ismini belirtmeden McDonald’s olduğunu anlatıyor. Resimlerle göstermek gerekirse:

Marka bilinirliğinin güçlü olması halinde işte bu kadar basit kampanyalar bu kadar etkili olabiliyor. McDonald’s gördüğümüz en güçlü markalardan ve en güçlü marka bilinirliği olan markalardan biri. İşte bu nedenle yukarıdaki görseli gördüğümüz anda bunun McDonald’s olduğunu anlayabiliyoruz.