Araştırma şirketi ReportsnReports’a göre, bugün itibariyle 2.7 mia USD’lık akıllı asistan sektörü 2023 tarihinde 11.8 mia USD’a ulaşacak. Evimizdeki yabancı (smart home assistant), bizi arabalarımızda (smart car) ve ofisimizde (smart office) de takip edecek.

Sadece ABD’de 20 milyon evde akıllı asistan bulunuyor. Pazarın %73’üne Amazon’un Alexa’sı (Echo) ve %27’sine Google Assistant (Google Home) hakim. Çin piyasası ise Alibaba’nın Tmall Genie’sinde. Microsoft ise Cortana’sı ile piyasada. En geç kalan Apple. Apple’ın Siri’si 2018 sonbaharında HomePod ile evlere girmeyi planlıyor.

Araştırma şirketi Canalys’e göre 2018 yılında toplam 56.3 milyon adet akıllı asistan daha evlerimize girecek. Akıllı asistanlar sesli komutunuzla birlikte müzik çalıyor, alarm ayarlıyor, klimayı açıp kapatıyor, odanın ışıklarını açıp kapatıyor, bulaşık/çamaşır makinenizi çalıştırıyor, internetten gazetelerinizi okuyor, trafik ve hava durumunu sunuyor, Uber’den araba çağırıyor, kitap okuyor, istediğiniz siteden istediğiniz ürünü satin alıyor… Saymakla bitmez. Esasen, her yeni ürün geliştirmeci, Akıllı asistanın yapabileceği işlerin sayısını arttırıyor. Biraz abartırsak, Tesla yarın diyelim ki Alexa ile entegre olsun, Alexa çocuğunuzu okuldan alıp size getirebilir.

Çılgınlık bireylerden şirketlere yayılmak üzere. Amazon, 2017 sonunda “Alexa for Business” ile şirketler kesimi için de akıllı asistan geliştirdi. Bireysel ürün sunmayan IBM bile geçen hafta, Watson Assistant ile şirketler için yapay zekayla güçlendirilmiş akıllı asistan üreteceğini duyurdu. Ofisinizde “Alexa kızım, iki çay lütfen” derseniz bir gün şaşırmayın.

Türkiye’de de Arçelik, 2016 Aralık’ta akıllı ev asistanı üreteceğini kamuoyuna duyurmuştu.

Facebook’un bilgi gizliliğine yönelik yaşadığı Cambridge Analytica krizin ardından, Twitter’dan Dylan Curran isimli kişinin paylaştığı mesajlar sayesinde Google’un hakkımızda Facebook’tan katbekat fazla bilgi toplayıp depoladığını öğrendik.

Sözü uzatmadan dünyanın önde gelen siber güvenlik firması Symantec’e bırakıyorum.
– Hackerlar hatta kötü niyetli arkadaşlar/komşular bile Akıllı asistanların sistemine girebilir ve size ciddi zararlar verebilir.
– Banka ve kredi kartı bilgileriniz çalınabilir.
– Akıllı asistanınız hacklenerek birer dinleme cihazına (böcek) dönüşebilir.
– Akıllı asistanlarınızın entegre olduğu IoT (internet of things) cihazlar (TV, çamaşır/bulaşık makinesi, ışıklar) klima kötü amaçlı kullanılabilir. En önemlisi eğer evinizin kapısı da sesli asistanla kontrol edilebiliyorsa, bir hırsız kapılarınızı açtırıp alarmı kapattırabilir.

Bireyler için geçerli bu tehlikeler, şirket bilgileri yönünden daha ciddi zararlar da doğurabilir.

Sürekli sizi dinleyen ve evde yaptığınız/yaşadığınız her şeyi kaydeden bir cihaz ve bu bilgilerin reklam amaçlı üçüncü kişilerle paylaşılabilmesi biraz ürkütücü doğrusu. Reklam diye sınırlamayalım, teorik olarak bir istihbarat birimi de olabilir bir terör örgütü de! Bu cihazlara bir de kamera eklendi mi “benim hayatım film” esprisi, gerçekte “benim hayatım korku filmi”ne dönüşebilir.