Cambdrige Analytica skandalının ardından Birleşik Krallık’ta önemli bir çağrı.

Birleşik Krallık’taki reklam, medya ve pazarlama iletişimi alanlarında faaliyet gösteren ajanslar adına çalışmalarda bulunan, 1917 kuruluşlu profesyonel enstitü ve meslek örgütü The Institute of Practitioners in Advertising (IPA), Birleşik Krallık Seçim Komisyonu’na ve siyasi topluluklara, internette yer alan mikro hedeflemeli siyasi reklamların durdurulması yönünde resmî çağrıda bulundu.

Söz konusu reklamların günümüzde şeffaflıktan uzak ve anlaşılamaz yapıda olduğunu vurgulayan IPA’in bu kararı, 87 milyon Facebook kullanıcısının verilerinin Cambridge Analytica tarafından elde edilmesi ve hem ABD’deki başkanlık seçimlerinde hem de Brexit Referandumu’nda kullanılmasının ardından geldi.

IPA’in bir başka talebiyse, halihazırda Birleşik Krallık Reklam Standartları Kurulu‘nun (ASA) bağlayıcı yönetmeliğine tabi olmayan siyasi kreatif işlerin tümünün, diledikleri şekilde herkesin görebilmesi için şeffaf ve açıklanabilir halde kamusal gösterim için listelenmesine yönelik.

IPA Başkanı Sarah Golding, siyasetin açık ve kolektif bir tartışmaya dayandığını ancak mikro hedeflemeli siyasi reklamların siyasetin söz konusu özelliğini ihlal ettiğini, düzenleme olmadığı zaman ise durumun suistimale açık olacağını söyledi. Golding, IPA’in çağrısının dijital reklam hedeflemenin yasaklanması yönünde olmadığını ve talebin siyasi reklamları kapsadığını da ekledi.

Golding, tüketici güveninin son derece aşındırıldığı, hakikat ve şeffaflık arayışının her şeyden önce geldiği günümüzde böyle bir çağrıda bulunmanın da boyunlarının borcu olduğunu söyledi.

Kaynak