Geçtiğimiz günlerde büyük e-ticaret sahibi Amazon, Trump’ın kararlarının ardından çıkan spekülasyonlar sebebiyle hisse değeri bir günde 31 milyar dolarlık kayıp yaşandı. Trump, Amazon’u ABD’de perakende alanına darbe vurduğu ve işsizliğe yol açtığı söylemleriyle suçluyordu. Bu amaç için de Amazon’u vergi ile cezalandırmak üzere tehdit ediyordu.

ABD’deki istatiksel veriler, perakende sektörünün mağazaları birer birer kapatmaya gittiğini söylüyor. Elde edilen rakamlara göre bugün ABD’de 1.200 alışveriş merkezi bulunmakta. Fakat, 10 yıl içinde bu sayının 900’e ineceği öngörülüyor. Uzmanlar AVM’lerin tamamen ölmeyeceğini yalnızca sayılarının giderek azalacağını düşünüyor. Bunun da en önemli sebebinin Amazon ve dolayısıyla e-ticaret olduğunu söyleyenler çoğunluğu oluşturmaktadır. Trump’ın Amazon’la belki de kişisel bir derdi olabilir. Örneğin, bu dert, gayrimenkul sektöründe önemli bir yer tutan AVM ve kiralama/yönetim işinin ABD’de giderek düşmesi olabilir.

Türkiye’de veriler henüz ABD’deki veya gelişmiş ülkelerdeki kadar yüksek değil. Global perakende e-ticaret seviyesi 2016 yılıyla 1,6 trilyon dolar. 2011 yılında gelişmekte olan ülkeler hacmin yüzde 32’sini meydana getirirken, 2020 yılında ise toplam hacmin yüzde 64’ünün gelişmekte olan ülkeler tarafından oluşturulması öngörülüyor. Bununla beraber, e-ticaret ülkemizde de giderek yükselen bir trend olma yolunda. TÜSİAD geçtiğimiz yıl yayımladığı e-ticaret raporunda diyor ki; “TÜBİSAD ve ETİD’in birlikte yaptığı çalışmaya göre, giderek artan internet penetrasyonu ve akıllı telefon kullanımı ile 2016 yılıyla Türkiye e-ticaret pazarı hacmi 30,8 milyar TL seviyesine ulaştı. Bu büyüklük tüm sektörleri içermesiyle birlikte pazarın perakende kısmı, 2013 yılından itibaren yılda ortalama yüzde 34 büyüyerek 7,3 milyar TL’den 2016 yılında 17,5 milyar TL seviyesine ulaştı.” 3 yılda iki kattan fazla büyümüş bir iş alanından bahsediyoruz demek yanlış olmaz sanırım.

Biz Türkler hâlâ mağazalardan alışveriş yapmayı, alacağımız ürünü gözümüzle görüp elimizle tutmayı seviyoruz. Fakat, perakendenin gelecek trendleri arasında; içinde örnek ürünler olan otonom araçların, siz sipariş vermek istediğinizde bulunduğunuz lokasyona gelerek ürünü görmenizi, hatta denemenizi sağlayacağı üzerinde konuşmalar ve çalışmalar var. Dolayısıyla, artık mağazaları ayrı ayrı dolaşmak zorunda kalmadan, mağazalar ayağınıza gelecek.

E-ticaret; teknolojiyi en yakından takip eden ve teknolojiye yön veren sektörlerden biri. Bununla beraber internet üzerindeki tüm faaliyetlerinizi takip eden yazılımlar sayesinde her yerde karşımıza ilgilendiğimiz ürünlerin tanıtımlarının geldiğini zaten görüyoruz. Hatta akıllı telefonlarımızdaki sesli asistan hizmetleri, konuşmalarımızı bile dinleyerek, karşımıza hakkında konuştuğumuz ürünün ilanlarını seriyor.

Kaynak için tıklayın.