Science Daily’nin haberine göre, California Üniversitesi Bütüncül Biyoloji, Psikoloji ve Nörobiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. David Glanzman ve ekibi, Ribo Nükleik Asit (RNA) ile bir deniz salyangozundan diğerine hafıza aktarımını gerçekleştirerek yapay hafıza oluşturmayı başardı.

Araştırma esnasında bir grup salyangoza kuyruklarından 20 saniye arayla 5 elektrik şoku verildi, bu eylem 24 saat sonra 5 kez daha tekrarlandı. Şoklar, salyangozların geri çekilme refleksini geliştirirken, elektrik verilenlere hafifçe vurulduğunda geri çekilmenin ortalama 50 saniye, kontrol grubundakilerde ise bir saniye sürdüğü gözlendi. Elektrik verilmeyen salyangozlar ise diğerleri gibi hareket etti.

Elektrik şoklarından bir gün sonra salyangozların sinir sisteminden çıkarılan RNA, elektrik verilmeyen 7 hayvana yerleştirildi. Bu hayvanların da elektrik verilenler gibi hareket ettiği ve geri çekilme eylemini yaklaşık 40 saniye sürdürdüğü görüldü.

Araştırma sonuçları , “eNeuro” dergisinde yayımlandı. Bulgular, travmatik hafıza tedavisi içinde kullanılabilecek yeni bir yöntem geliştirilmesinin önünü açabileceğini ifade ediyor. Pek çok sinir bilimciye göre bu çalışma ile birlikte DNA’nın özelliklerini ileten RNA’nın hafızanın kodlanmasında önemli bir yere sahip olabileceği fikri de gelişmiş oldu.

Prof . Dr .David Glanzman, “Çok uzak olmayan bir gelecekte, RNA’yı Alzheimer hastalığının etkilerinin giderilmesinde veya travma sonrası bozukluk tedavisinde kullanabileceğimizi düşünüyorum.” ifadesini kullandı.
Bu araştırma başarıyla ilerlemeye devam ederse ileride, Alzheimir ve travma sonrası bozukluk gibi hastalıklarının tedavisinin de yakın bir gelecekte kullanılacağı düşünülüyor. Kişinin kendi hafızasının sağlanmasının yanı sıra eğer hafıza aktarımı planlandığı şekilde gerçekleşirse, bu kişiler arası hafıza aktarımını dahi mümkün kılabilir.

Kaynak için tıklayınız.