Dijital ölçümleme; dijital pazarlama çalışmalarınızdaki geri dönüşleri gösteren verilerin belirli şekillerde ölçümlenmesidir.

Dijital içeriklerinizi ölçümlerken; kullanıcı davranışları, etkileşim ve SEO getirilerini göz önünde tutmanız gerekmektedir.. Bu 3 temel başlığın üzerinde durarak gelen verileri ölçümleme, analiz etme ve raporlama yaparak, dijital dünyada özellikle e-ticarette öne çıkabilirsiniz. Unutmayın ki dijital pazarlamada iyi bir içgörü elde etmenin yolu sağlam raporlardan geçer!

Kullanıcı Davranışları

Kullanıcıların dijital içeriklere yaklaşımını, nasıl tepkiler verdiğini, ne kadar vakit harcadığını bilmek dijital dünyada oldukça önemli. Üstelik artık bunları görebilmek de oldukça kolay. Çok basit yollar ile her bir içeriğiniz için ayrı ayrı verileri ölçümleyebilirsiniz. Çıkan sonuçlara göre ise hangi içeriğinizin nereden ve nasıl ön plana çıktığını yorumlamak size düşüyor.


Etkileşim

Dijital dünyada aldığımız etkileşim son derece önemli fakat markanız için etkileşimin karşılığı nedir bunu belirlemeniz gerekiyor. Kimi projelerde etkileşim için tıklama sayısı önemsenirken, kimilerinde bir gönderinin aldığı beğeni sayısı önemsenebiliyor. Bu sebeple etkileşimi de kendi içinde başlıklara ayırmak daha doğru ve okunması açısından daha kolay olacaktır. Günümüzde markaların en önemsediği etkileşimlerden bazıları şu şekilde sıralanıyor:
• Sayfa Görüntülenmesi
• Sosyal Medya Hesaplarında Alınan Beğeni Sayısı
• Gelen Yorumlar
• Gelen Mailler
• Hakkınızda Konuşulanlar
• Paylaşım Oranlarınız vb.

Bu başlıkların hepsi etkileşimdir ve ölçümlenmesi gerekir. Özellikle sosyal medya pazarlaması için etkileşimin ölçülmesi yeni stratejileri beraberinde getirir.


SEO

SEO, yani Arama Motoru Optimizasyonu kolay ve kısa olarak özetlenecek olursa; sitenizin, mobil uygulamanızın ya da sosyal medyanızın işine yarayan, hedef kitlenize ulaşmak için yapılan çalışmadır. Özellikle arama motorlarındaki hedef kitlenizi çekebilmek, kaliteli trafik yaratabilmek için seo ve ölçümü çok önemlidir. Çünkü yaptıklarınızın insanlara doğru şekilde ulaşması ve bunun sonucunda geniş dijital kullanıcı kitlesinin içindeki “doğru hedef kitlesinin” size ulaşması gerekir. Doğru metrikler ile ölçümlediğiniz SEO çalışmalarınızı başarıya ulaştırmanız kaçınılmaz olacak!





Kaynak:

– http://www.dijitalajanslar.com/icerik-pazarlama-olcumleme-yontemleri/