Girmiş olduğumuz yeni yılda bizi hangi dijital trendler bekliyor? Eğer siz de 2019’un dijital trendlerini merak edenlerdeniz; bu yazı tam size göre.

Geçen yıl olduğu gibi bu sene de Dijital Dönüşüm Danışmanı ve Me Consultancy kurucusu Murat Erdör, yeni yılda çok konuşulacak olan dijital trendlerle ilgili açıklama yaptı. Yeni yılın trendlerinin başında elbette yapay zeka bulunuyor. Yapay zeka bizim için artık yabancı bir kavram olmaktan çıktı. Hemen hemen her gün yapay zeka ile ilgili gelişmelere, yeni haberlere tanık olmaya başladık. Murat Erdör’ e göre; yapay zekanın “kullanıcı geri bildiriminden öğrenme” özelliği birçok hükümet ve işletme tarafından kullanacak. Yani demek oluyor ki: yapay zekanın öğrendiği tüm veriler çözüm amaçlı kullanılacak. Ek olarak chatbotsların yaygınlaşacağı belirtildi. Benzer amaca hizmet eden chatbotslar istekleri analiz edip, yerine getirecekler.

Günlük hayatımızda kullandığımız neredeyse her uygulamada vaktimizin bir kısmını da paylaşılan videoları izlemeye ayırıyoruz. Hem görsel, hem işitsel içerikler çoğumuza daha keyifli geliyor olmalı ki; videoların izlenme oranlarında bir artış gözlendi. Bunun sonucunda günden güne gelişen video içerik pazarlaması; sanal gerçeklik çözümleri, 360 derece videolar ve live streaming içeriklerle renklendi. Video izleme oranını arttıran bu içerikler sayesinde bahsettiğimiz video izleme oranının 2019’da daha da artacağı belirtildi.

Bir diğer gelişme ise, okulumuzda kulübü de olan e-spor alanında gözlemlenecek. (İlgililerine buradan da BİLGİ Esports’ u duyurmuş olalım.) Dünya genelinde 200 milyon, Türkiye’de ise 4 milyon civarında oyuncusu bulunan e-spor ekonomisinde de gelişmeler bekleniyor. Oyuncuların, yayıncıların, reklamcıların ve markaların ilgisini kazanan e-sporun 2019 yılında daha fazla yatırım alarak, yarattığı 1 milyar dolara yakın ekonomik hacminin 3 yılda 5 milyar dolara yaklaşacağından bahsedildi.

“Kişisel verilerimiz tehlikede mi?” sorusuyla bir dönem dikkatleri üzerine çeken akıllı hoparlörlere de talep artacakmış. Amazon Alexa, Google Home, Apple HomePod gibi akıllı hoparlörler tüketicilerin ilgisini çekmiş ve teknoloji pazarında yükselme sağlamışlardı. Sesli kontrol edilebilen kablosuz hoparlörler sorulan sorulayı yanıtlayabiliyor, müzik çalabiliyor, haber özetlerini dinlemenizi sağlıyor, trafik ve hava durumunu sizinle paylaşabiliyor ve internet üzerinden sipariş verebilmek gibi işlemleri gerçekleştirebiliyorlar. Yapılan açıklamaya göre sesli komutlarla aramaların da artış göstereceği yeni yılda, akıllı hoparlörlerin kullanımı giderek artacak.

Yeni ağ teknolojilerini her seferinde sabırsızlıkla bekliyoruz. Daha hızlı internet; daha hızlı yüklenen fotoğraflar, videolar ve siteler anlamına geldiği için biz heyecanımızı yaşarken, teknolojik cihaz üreten firmaların da yeniliğe uyumlu olması gerekiyor. Merakla beklenen 5G teknolojisine 2019 yılında kavuşacağımız söyleniyor. Yeni yılın sonunda 5G teknolojili cihazların tanıtılması beklenirken, öncesinde dünyanın gelişmiş ülkelerinde 5G mobil uygulamalarına ulaşılacak.

Son olarak: İnternetin gelişip hızlanmasıyla  online eğitimden faydalanan kişi sayısının artacağı öngörülüyor. Düşük maliyeti, kolay erişilebilirliği gibi özellikleri sayesinde dikkat çeken ve kişileri kendine sevdiren sistemin kullanım oranı önümüzdeki yıl daha da artmış olacak.

Kaynak: https://digitalage.com.tr/2019un-dijital-trendleri-neler-olacak/