Dijital ölçümleme günümüzde şirketlerin oldukça üzerinde durduğu bir alan. Dijital ölçümleme denildiğinde akla ilk olarak Google Analytics gelse de en az onun kadar önemli başka bir program daha var; Adobe Analytics veya bilinen adıyla Omniture.

Geniş kapsamlı raporlama programı olan Omniture, 2009 yılında Adobe tarafından satın alındı. Grafik tasarım programlarıyla tanınan, Omniture’ı bünyesine katarak dijital kampanya ve online reklam sektörlerine de giriş yaptı. Adobe bünyesine katılan programın adı her ne kadar Adobe Analytics olarak değiştirilse de çok büyük bir kullanıcı kitlesine sahip olan program hala Omniture olarak anılıyor. Hatta Adobe bunun önüne geçmek Omniture URL’lerini kısıtlamış olsa bile kullanıcıların eski isme olan eğilimleri, şirketi Omniture üzerinden SEO çalışmalarını yapılandırmak durumunda bıraktı.

Omniture Hangi Noktalarda Fark Yaratıyor?

Yıllardır dijital analizlerde fark yaratan Omniture pek çok şirkette kullanılıyor. Kullanışlı ara yüzü ve alternatif metrikleriyle kullanıcılarına çeşitli raporlar sunan platform sektörde oldukça benimsenmiş durumda. Adobe Analytics’in, Google Analytics’e karşı güçlü duruşunun en önemli sebeplerinden birisi de bu durum. Uzun yıllar boyunca Omniture kullanan kişiler için Google Analytics’e geçmek ilk başlarda kolay olmuyor. İki programın ara yüzleri birbirinden oldukça farklı.

Omniture özellikle dijital pazarlama konusunda önemli verileri sunma ve metrikleri birbiri ile eşleştirme konusunda son derece başarılı. Günümüzde dijital pazarlamanın en önemsediği metriklerden biri olan Conversation Rate (CR)  veya Türkçeleştirilmiş adı ile Dönüşüm Oranı, Ommiture’ın en iyi sunduğu noktalardan biri. Buna göre çeşitli filtreleri süzen program dijital pazarlamacıların eli ayağı olmaya devam ediyor. Geniş yelpazesiyle son dönemin trend programı Google Analytics’in dijital pazarlama anlamında geri kaldığı düşünülmesin fakat Omniture’ın fark yarattığı nokta pazarlama çıktılarını başarılı bir şekilde süzebilmesinden geçiyor.

Bunun yanı sıra Google Analytics sunduğu kullanıcı profilleri ve hareketleri ile ön plana çıkarken Omniture, detaylı pazarlama verileriyle öne çıkıyor. Program karlılık oranına dokunan tüm metrikleri (Revenue, Net Profit, Assist, ABV, CPC ) detaylı bir şekilde eşleştirebiliyor.

Son yıllarda Google Analytics’in ücretsiz olmasına karşılık Omniture’ın yüksek ücretlere sahip olması şirketlerde Google Analytics’e geçme eğilimi uyandırıyor olsa da Omniture kullanıcıları bu noktada hala direnmeye devam ediyor.