Google hepimizi şaşırtacak verileri açıkladı. Bu veriler, Google’a ait yapay zekanın başarılı kanser tespitleri ile ilgili.  Araştırmacıların bulgusu sonucunda yapay zekayı kansere karşı yeni savaş aracı olarak görülebiliriz. Kanserin evrelerinden biri olan metastaz (ileri seviyede gelişmiş) durumunda olan hücreler tespit edilebiliyor. Doğru koşullarda kullanıldığında ise %99’a kadar isabetli teşhis yapabiliyor.

LYNA (Lymph Node Assistant, Lenf Düğüm Asistanı) adı verilen yapay zeka algoritmasına tümörlerin karakteristik özellikleri, iki tür duruma ait veriler sağlanarak öğretildi ve bu çalışma sayesinde sağlıklı ve tümör tespit edilen hastaları birbirinden doğru bir şekilde ayırmayı başarıyor.

Patolojistlerle ortak similasyon çalışmalarında, araştırmacıların işini daha da kolaylaştırdığı belirtilen LYNA, aynı zamanda doktorların bile gözünden kaçabilecek kadar küçük metastaz evresindeki kanser hücrelerini tespit edebiliyor. Gözden kaçırılma oranını yarı yarıya indirirken aynı zamanda bunu oldukça kısa bir süre olan 1 dakika içerisinde başarıyor.  

Ne yazık ki henüz LYNA meme kanserinin son evresini tespit edebiliyor. Bu durumda olan bir hastaya henüz tıpta bir çare bulunamaması nedeniyle yapay zeka çok faydalı olamıyor. Bu nedenle henüz hastanelerde yaygın olarak kullanılamayacak olan yapay zeka algoritmasına tümörün başka türlerinin de öğretilmesi hedefleniyor.

İster istemez erken teşhis koyabilen bir yapay zeka geliştirilebilir mi? sorusunu soruyoruz.Eğer başarılı olursa, sağlık konusunda önemli ve büyük bir atılım olacak ve hayat kurtarma şansı artacak.

Kaynak: https://www.chip.com.tr/haber/google-ai-kanser-teshisinde-insanlardan-basarili_78642.html