Kariyer.net’in,istihdam piyasasının nabzını tutmak için dokuz yıldır aylık olarak yayınladığı İstihdam Endeksi’nin Kasım 2018 dönemine ait verileri açıklandı. Endeks verilerine göre, Kasım ayında en çok iş ilanı yayınlanan sektör, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %6 artış gösteren Bilişim sektörü oldu. Geçen aya göre bakıldığında ise Bilişim, Hizmet, Sigortacılık ve Telekomünikasyon sektörlerinin işe alımlarını hızlandırarak istihdam piyasasının hareketlenmesine katkıda bulunduğu görüldü. 

Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu olan Kariyer.net, dokuz yıldır her ay düzenli olarak açıkladığı İstihdam Endeksi ile istihdam piyasasının nabzını tutmaya devam ediyor. Kariyer.net’in veri tabanından yararlanarak ortaya koyduğu endeksin sonuçlarına göre, Kasım ayında en çok iş ilanı yayınlanan sektörler arasında ilk sırada Bilişim sektörü yer alıyor. En çok iş ilanı yayınlanan ilk 10 sektörde Bilişim sektörünü Tekstil, Sağlık ve Üretim-Endüstriyel Ürünler sektörleri takip ediyor. Ekim 2018’e göre daha fazla iş ilanı yayınlayarak, istihdam piyasasının hareketlenmesine katkıda bulunan sektörler incelendiğinde; işe alımların hızlandığı Bilişim, Hizmet, Sigortacılık ve Telekomünikasyon sektörlerinin istihdam piyasasını da pozitif etkilediği ortaya çıkıyor.

AR-GE Mühendisliğine talep arttı

Kasım ayında iş arayanların en çok başvuruda bulunduğu ilk 10 mühendislik pozisyonu incelendiğinde Makine, Üretim ve İnşaat Mühendisliği pozisyonlarının ilk 3 sırada yer aldığı görülüyor. Geçtiğimiz sene ilk 10 arasında yer almayan AR-GE Mühendisliği ise %87 artış yakalayarak bu ay en çok iş başvurusu alan 9. mühendislik pozisyonu olarak öne çıkıyor. İş başvurularında geçen yılın aynı ayına göre en çok artış yaşanan ilk 10’daki diğer pozisyonlar şöyle sıralanıyor: %84 artış ile Elektrik-Elektronik Mühendisliği,%45 ile Makine Mühendisliği ve Satın Alma Mühendisliği, %42 ile Planlama Mühendisliği, %40 ile Elektrik Mühendisliği ve Proje Mühendisliği, %35 ile Kalite Mühendisliği ve Gıda Mühendisliği, %27 ile de Yazılım Mühendisliği. 

Uzmanlık gerektiren pozisyonlarda ilk sıra İnsan Kaynakları Uzmanlarının

Uzmanlık gerektiren pozisyonlara yapılan iş başvurularına bakıldığında; en çok iş başvurusunun İnsan Kaynakları Uzmanı pozisyonuna yapıldığı; Elektrik-Elektronik Mühendisliği pozisyonunun ise %84 artış ile geçen yılın aynı dönemine göre iş başvurusunu en çok arttıran uzman pozisyonu olduğu görülüyor.

Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal: “Sektöre yapılacak AR-GE yatırımları sayesinde, Bilişim sektörünün daha da canlanacağını öngörüyoruz”

Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, İstihdam Endeksi Kasım verilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti: “Kasım ayı İstihdam Endeksi verilerine baktığımızda, istihdam piyasasını önceki aya göre pozitif etkileyen 4 sektör olduğunu görüyoruz. Sırasıyla Bilişim, Hizmet,Sigortacılık ve Telekomünikasyon sektörleri Kasım ayında işe alımlarını hızlandırarak istihdam piyasasının hareketlenmesine katkıda bulunuyor. Bunların arasında Bilişim sektöründe yer alan iş ilanlarının geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %6 oranında arttığı görülüyor. Bu durum şirketlerin süregelen dijitalleşme çalışmalarından, güncel ekonomik koşullarda bile vazgeçmediğini gösteriyor.Diğer taraftan bu artışın arkasında teşvik programlarının da olduğunu söylemek mümkün. Geçtiğimiz günlerde açıklanan ikinci 100 günlük eylem planında Bilişim sektöründe yerli üretimi, kaliteli ve güvenli ürün teminini ve teknolojik gelişimi teşvik edecek birçok aksiyona yer veriliyor. Bu uygulamalar çerçevesinde yapılacak AR-GE yatırımları sayesinde, Bilişim sektörünün daha da canlanacağını öngörüyoruz.”

Kırıkkale’de “Hizmet”, Edirne’de “Tekstil” sektöründe canlılık

Sektör ve şehir bazlı detaylara inildiğinde; yayınlanan iş ilanlarının Kırıkkale’de Hizmet sektöründe %10; Edirne’de Tekstil sektöründe%7, Kocaeli’de Üretim/Endüstriyel Ürünler sektöründe %5 artış yakalıyor olması dikkat çekiyor. 

Mavi yaka pozisyonlarda en çok satış ve hizmet personelleri arandı

Kariyer.net’in mavi yaka çalışan arayan işverenlerle, evinin yakınında iş arayan mavi yaka çalışanları buluşturan mobil uygulaması İşin Olsun’un verilerine göre; Kasım ayında uygulama içerisinde mavi yaka pozisyonlarda en çok satış ve hizmet personellerinin arandığı görülüyor. Yeni iş ilanlarında Eczane Elemanı, Sekreter, Satış Elemanı, Çağrı Merkezi Elemanı ve Kasiyer arayışı ağır basıyor.İş arayanların en çok başvuruda bulunduğu pozisyonlar ise Sekreter, Garson, Temizlik Görevlisi, Çağrı Merkezi Elemanı ve Kasiyer şeklinde sıralanıyor. 

Şevval Kemik

Kaynak: http://www.pazarlamasyon.com